Истражује се да ли је К.К. имао саучеснике за убиства у Рибникару

Танјуг
Истражује се да ли је К.К. имао саучеснике за убиства у Рибникару

БЕОГРАД - Адвокат Зора Добричанин изјавила је данас да се није престало са истраживањем да ли су постојали саучесници малољетног К.К. у извршењу масовног убиства у ОШ "Владислав Рибникар" 3. маја ове године.

"То што је директни извршилац дете, које је у тренутку извршења тог грусног злочина имало 13 година, не значи да нема неких помагача, подстрекача, неких других који би могли да одговарају за убиство. Чак, ми се носимо мишљу од самог почетка да је могуће у питању терористички акт, јер је дефинитивно изазван страх великих размера", рекла је Добричанин за Тањуг.

Образлажући ту сумњу, она је рекла да, послије те трагедије, не можете срести родитеља чија дијете иде у школу, а да не осјећа страх.

"Деца су сад полудела за неколико лајкова на неком профилу на интернету, деца су у стању свашта да ураде. Школа је од најсигурније зоне постала у једном тренутку место страха и место које изазива велику несигурност", констатовала је Добричанин.

Додала је да је изазван страх великих размјера, а онима којима се не слажу са њом по питању тероризма и кажу па не постоји политичка позадина, поставила је питање ''како знају, пошто то још није испитано''.

"То што није у овом тренутку доказано, још увек све то не значи да не постоји и не значи да наше службе безбедности то не истражују. Тужилаштво још води неколико тих поступака јер жели све да истражи у том контексту", рекла је Добричанин.

Коментаришући то што је провајдер СББ одбио да достави ИП адресе породице Крсмановић без захтијева суда, Добричанин је рекла да мисли да тај случај превазилази све и да је просто невјероватно да постоји било ко ко тужилаштву неће да помогне.

"Оно што могу да кажем, то је да мислим да кад у таквом неком случају тужилац захтева податке од било кога, свако је дужан да тужиоцу достави податке. О законитости поступка у тој фази води рачуна тужилац. У сваком случају, о законитости сваког појединачног доказа води рачуна суд на крају", поручила је Добричанин.

Она је додала да су те ИП адресе потребне да би се упутили дописи до профила на Инстаграму, Фејсбуку или ТикТоку и да би се онда даље радило.

"То је једноставно помоћни алат за даљи рад. Међутим, уколико они то неће да доставе, то говори нешто друго. Они су рекли да ће доставити уколико добију захтев суда. Свакако то неће спречити тужилаштво да ради даље. Можда ни тим ИП адресама не бисмо добили ништа. Посебно када узмемо у обзир чињеницу да пола Београда има једну исту ИП адресу", рекла је Добричанин.

Што се тиче самог судског поступка у случају Рибникар, Добричанин сматра да се учинило доста за шест мјесеци.

"Мислим да смо дали доста доприноса, као и други пуномоћници оштећених. Морам да нагласим да сви оштећени имају по једног, па и по више пуномоћника и да смо ми сви у тужби у принципу јединствени. Били смо мишљења сви да је у тренутку подизања оптужнице било довољно доказа да се пређе на следећи степен сумње, дакле да се заврши истрага и подигне оптужница, што је засад и потврђено одлуком Вишег суда у Београду", навела је Добричанин.

Она је објаснила да након што приме одлуку Вишег суда о потврђивању оптужнице, окривљени и његови браниоци имају право да пишу жалбу у року од три дана Апелационом суду у Београду, који може да уважи жалбу или жалбе и предмет врати на поновни поступак или да једноставно жалбе одбије.

"Онда бисмо очекивали термин заказивања суђења и онда бисмо ишли у судницу. Поступак је у фази оптужења", навела је Добричанин.

Она је подсјетила да су подигнуте оптужнице против оца  и мајке К.К. као и два радника стрељане.

"За оца је поступак због кривичног дела тешко дело против опште сигурности. За мајку је кривично дело недозвољено држање оружја и ношење оружја. За раднике стрељане је давање лажног исказа, тако да у овом тренутку нико није оптужен за убиство. А  убиство се неминовно и неспорно десило јер имамо толико мртве деце и мртвог њиховог радника обезбеђења Драгана", рекла је Добричанин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана