Институт за микробиологију: Изолован британски сој

Танјуг
Институт за микробиологију: Изолован британски сој

БЕОГРАД - Лабораторија Института за микробиологију и имунологију Медицинског факултета у Београду изоловала је први пут британску варијанту мутираног вируса корона.

“Британску варијанту вируса изоловали смо у узорку пацијенткиње која је допутовала из Уједињеног Краљевства”, рекла је за Тањуг професорка Тања Јовановић.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је раније данас да га је министар здравља Златибор Лончар обавијестио да је у Србију стигао британски сој.

“Путница из Лондона, која је била негативна на ПЦР тесту, донела је тај сој, њен супруг је имао тешке симптоме”, рекао је Вучић и додао да су испраћени сви контакти те жене и да су покушали да их изолују.

Иначе, секвенцирање вируса (којим се прате мутације) ради Ветеринарски институт из Краљева још од априла прошле године, а од септембра се укључио и Медицински факултет у Београду.

Британски сој вируса корона још увијек није довољно истражен. Зна се да се вирус брже и лакше шири међу људима. Љекари кажу да регистроване вакцине против вируса корона штите и од мутираних сојева вируса.

Шеф Канцеларије СЗО у Србији Мариијан Ивануша рекао је јуче за Тањуг да је важно да се грађани што прије вакцинишу јер су одобрене вакцине ефикасне и против новог соја вируса.

“Мутације ће се догађати и убудуће тако да се мора пратити ситуација како би се видело да ли та ефикасност остаје или су потребне мање промене у вакцини. Оно што сада знамо, јесте да су вакцине ефикасне за све вирусе који су у циркулацији”, навео је Ивануша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана