Инциденти у Зубином Потоку и Косовској Митровици, упади у просторије изборних комисија

ГС
Foto: Канцеларија за КиМ

ЗУБИН ПОТОК - Неколико стотина Срба окупило се у центру Зубиног Потока протестујући због насилног уласка чланова општинске изборне комисије у пратњи полиције у зграду општине. Чуле су се и сирене. Послије инцидента у Зубином Потоку сирене су се чуле и у Косовској Митровици, гдје је за сада мирно. Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић позвао је Србе да остану мирни и не насједају на провокације чији је једини циљ изазивање сукоба и кризе на сјеверу Косова и Метохије.

У тренутку доласка полиције у три блинидирана возила и чланова општинске изборне комисије, огласиле су се сирене, након чега је услиједило окупљање мјештана, пренијели су РТС-у извори из Зубиног Потока. 

Дошли су послије 12 часова и задржали су се извјесно вријеме. Одјекнуле су двије детонације, непознатог поријекла, након који су се полицајци и чланови изборне комисије повукли", пренио је исти саговорник.

Према подацима са лица мјеста, чланови општинске комисије уз асистенцију припадника полиције насилно су упали у просторије општине, обили врата и замијенили браве, пре него што су напустили зграду, преноси Косово онлајн

Данашња акција полиције и чланова општинске изборне комисије изведена је по налогу централне изборне комисије која намјерава да у четири сјеверне општине 18. децембра организује ванредне изборе за предсједнике општина Зубин Поток, Сјеверна Митровица, Лепосавић и Звечан.

За изборе у Зубином Потоку пријавила су се два албанска и ниједан српски кандидат.

Предсједници четири општине општина одлучили су 5. новембра да заједно са осталим Србима на сјеверу КиМ напусте све косовске институције незадовољни одлукама владе у Приштини.

У Зубином Потоку је мирно након повлачења полиције.

Петковић: Позивамо Србе да остану мирни и не наседају на провокације

Аљбин Курти је на север Косова и Метохије послао полицију са дугим цевима у просторије општине Зубин Поток како би насилно покушао да припреми терен за одржавање својих нелегалних избора, наводи директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

"Реч је о најбруталнијој демонстрацији силе и изазивању нових тензија и провокација од стране Приштине која насиљем и једностраним мерама покушава да спроведе своје нелегалне, противправне и једностране мере и изазове нову дестабилизацију прилика на терену", истиче Петковић.

Све ово је Аљбин Курти, како наводи Петковић, темпирао и режирао док се у Тирани одржава самит ЕУ–Западни Балкан, као што је током самита у Берлину позвао на рушење Бриселског споразума и хапшење Ненада Ђурића.

"Овако изгледа такозвана демократија и владавина права Аљбина Куртија – док забрањује Србима да учествују на изборима и референдуму, истовремено дугим цевима, пушкама и насиљем покушава да споведе своје изборе на северу покрајине", наглашава Петковић.

Указује и да је очигледна "Куртијева намера да насиљем и оружјем преотме четири српске општине на северу Косова и Метохије и у њима на нелегалним и нелегитимним изборима инсталира албанске представнике".

"Позивамо Србе да остану мирни и не наседају на провокације чији је једини циљ изазивање сукоба и кризе на северу Косова и Метохије, јер све што наш народ жели јесте поштовање права и споразума, права на останак и опстанак на својим вековним огњиштима", закључује Петковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана