Хрватски медији: Вучић преко мини Шенгена ствара велику Србију

Танјуг
Хрватски медији: Вучић преко мини Шенгена ствара велику Србију

ЗАГРЕБ - Послије неких дневних листова у Хрватској и портал Дневно.хр се бави тезом о "мини Шенгену" као изразом наводне великосрпске политике Београда.

Портал, наиме, пише да предсједник Србије Александар Вучић преко "мини Шенгена" жели да створи "велику Србију", а да међународна заједница тежи да на неки начин обнови бившу Југославију.

У тексту се опширно наводи шта се све дешавало након распада бивше Југославије и констатује да међународна заједница од дана када се распала, Југославију, под другим називима, жели "на овај или онај начин да обнови", као и да се на томе ради "пуном паром".

Како се наводи, на обнову бивше Југославије од дана кад се распала потрошено је јако пуно и енергије и новца да би се припремио терен за завршни пројекат, који је сада осмишљен и најављен за време посјете Вучића Трампу. А за све то вријеме, како пише портал, на политичком нивоу је трајала тешка "хашка борба за изједначавање ратне кривице", гдје су, како се оцјењује, Срби у доброј мјери успјели да релативизују ратну кривицу.

"Дакле, шта су сада ново Срби смислили? Прије неколико дана српски министар одбране Александар Вулин дао је интервју београдском листу Печат и у њему отворено истакао да је основно српско полазиште наставак борбе за уједињење свих Срба у јединствену државну и политичку заједницу", оцјењује портал.

Тиме је, како се наводи, експлицитно рекао да "Срби имају природно право да за себе траже оно што су увијек давали другима - право да се уједине и живе заједно".

Портал оцјењује да у Србији и након Милошевића живи "стара пјесма" о праву свих Срба да живе у једној држави, као и да је то право, како се тврди, редовно водило у рат.

Портал каже и да Вучић годинама ради на институционалном механизму повезивања и обједињавања, тако да је још 2014. нудио укидање трговачких баријера Албанији и Сјеверној Македонији, да би након сусрета с Трампом и косовски премијер потврдио спремност Косова да се придружи "мини-Шенгену".

"Нови план за западни Балкан задовољава бројне интересе, у првом реду српске интересе и зато је Александар Вучић највећи промотор тог плана. Србија тиме поновно постаје лидер у региону, јер је од свих земаља којие ће приступити овом "мини-Шенгену" она ипак најразвијенија. С друге стране, тиме ће садржајно очувати појам западног Балкана и поставити се као политички лидер тог простора", оцјењује се у тексту.

То, како аутор каже, посебно радује Берлин, јер се уситњени простор повезује и јер тај пројекат држи Србију још изван досега Москве.

"Србија, дакле, остаје Пијемонт, али ту су Косово и Албанија које гарантују да то све заједно неће бити велика Србија у правом смислу речи. Дакле, коначно добитна комбинација за међународну заједницу. Све друге чланице добиће прилику за боље привредне односе, јер ће цијели простор бити без узајамних царина", наводи се.

На тај начин ће, додаје аутор, сви заједно пуно јаче притискати ЕУ да уђу у њено чланство него што би то радили појединачно.

"Све у свему, укупна нова југословенска прича сада је усмјерена на формирање својеврсне конфедерације. Први потписници требали би бити Србија, Сјеверна Македонија и Албанија, а онда ће им се у "мини-Шенгену" придружити Косово, Црна Гора и БиХ", пише портал.

Како се истиче, на тај начин цијели простор би имао карактер бесцаринског подручја, границе би се прелазиле са личном картом, увела би се јединствена радна дозвола и укинуле би се све трговачке баријере међу државама, односно, како пише, то би био покушај копирања ЕУ.

"Политички гледано, сви би Срби номинално живјели у једној држави, сви осим хрватских Срба. Стога се посебан притисак и очекује на Загреб, али не прије него што се замишљени "мини-Шенген не постави на ноге. Тада би се Хрватска окористила привредним бенефитима које би као најразвијенија могла имати на том, тада заједничком тржишту", пише портал.

Уколико се тај план реализује, то бити знак да је на крају "побиједила међународна заједница", јер ће након економског повезивања ове врсте, сасвим сигурно доћи и до политичког повезивања, закључује портал и додаје да Хрватска ту има специфичну позицију, јер је једина чланица ЕУ и једина с тог наслова може избећи тај план.

"Осим ако Берлин који инсистира на заједничком западном Балкану не буде инсистирао да на челу колоне буде - Загреб, а не Београд", наводи аутор.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана