Ховенијер: САД за мораторијум из Вашингтонског споразума

Танјуг
Foto: Агенције

ПРИШТИНА - Амерички амбасадор у Приштини Џеф Ховенијер изјавио је да је препорука САД Београду и Приштини била да се једногодишњи мораторијум на основу Вашингтонског споразума из 2020. године настави, јер је створио већи простор за олакшавање дијалога.

"Прихватамо да ће Косово само да одређује своју спољну политику, приоритете и циљеве. Дакле, Сједињене Државе су поштовале одлуку да се пристане на једногодишњи мораторијум на основу Вашингтонских обавеза из 2020. године и апсолутно је случај да је препорука обема странама била да се мораторијум настави, јер вјерујемо да је створио већи простор за олакшавање дијалога", рекао је Ховенијер у интервјуу за Кошев, како преноси Косово онлајн.

Ховенијер је напоменуо и да Вашингтон види дијалог, "не као циљ сам по себи, већ као најбољи начин.... да видимо Косово како заузима своје мјесто у европским и евроатлантским структурама". Према мишљењу амбасадора, влада у Приштини "има суверено право да донесе одлуку да поднесе захтјев за чланство у Савету Европе".

На питање да ли САД и Немачка координишу своје активности када је у питању дијалог који се води у Бриселу, амбасадор Ховенијер је одговорио да "Сједињене Државе координишу са многим партнерима у вези са дијалогом, укључујући Њемачку".

"Веома сам задовољан напорима које је недавно уложио (немачки) канцелар (Олаф) Шолц да се заједно састану лидери Косова и Србије и да види да ли може даље да помогне да се олакша напредак у дијалогу.

Имам одличан однос са својим њемачким колегом у Приштини, амбасадором Роудом, који је активно укључен и подржава дијалог, али исто то бих могао да кажем и за многе друге моје колеге", рекао је између осталог амбасадор Ховенијер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана