Хитлерова директива 25 биће у Србији за мјесец дана

Срна
Хитлерова директива 25 биће у Србији за мјесец дана

Документ непроцјењивог историјског значаја – Хитлерова Директива 25 о немилосрдном нападу на Југославију, коју је Србија недавно купила на међународној аукцији, стићи ће у земљу највјероватније за мјесец дана, односно по окончању свих процедура и уплате новца, пишу "Вечерње новости".

Директор београдског Музеја жртава геноцида Дејан Ристић истовремено је најавио да ће Србија откупити и наређење о почетку НАТО бомбардовања 1999. године, ако се негдје појави на аукцији.

"Новости" наводе да ће Директива 25, односно документ којим је Хитлер наредио напад на Краљевину Југославију и Краљевину Македонију по доласку у Србију бити приказана јавности, а затим ће постати саставни дио збирки и фондова Музеја жртава геноцида.

Када овај музеј добије сталну поставку, биће изложена под посебним условима, баш као и списак српске дјеце коју је спасила Диана Будисављевић, којим је Музеј ове године обогатио своје збирке.

За откуп Директиве 25, на иницијативу Музеја жртава геноцида и молбу предсједника Србије, Влада Србије је одвојила нелимитирана средства.

Ристић је рекао да је на аукцији за овај документ лицитирало 14 учесника, међу којима и представник Србије анонимно.

Он је додао да Војни архив Србије располаже копијом овог изузетно вриједног историјског извора, а да у свијету постоји свега 13 оригинала овог документа и један од њих је од сада у власништву Србије.

Директива 25 је једнака значају телеграма којим је Аустроугарска објавила рат Србији 1914, али и документу којим је генерални секретар НАТО Хавијер Солана, у марту 1999, наредио почетак бомбардовања Србије.

У овом документу Хитлер наређује даноноћно, немилосрдно бомбардовање Београда, као казну за "издају" и пуч 27. марта, промптно заузимање борског рудника бакра, заузимање Дунава као важне ријечне саобраћајнице, увлачење југословенских сусједа у рат и комадање земље, као и испуњење договора са Хрватима, који су већ 10. априла створили Независну Државу Хрватску (НДХ).

Хитлер је у Директиви од 27. марта 1941, поред ваздушних напада, наложио и напад на Београд, односно Југославију, концентрисаним снагама из правца рејона Ријека-Грац, с једне стране, и Софије, с друге.

Изричита наредба била је да југословенска војска буде потпуно потучена, као и да се одмах отцијепи крајњи југ од остатка земље и претвори у базу за наставак њемачко-италијанске офанзиве на Грчку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана