Хил: Видјећемо нови процес проширења у блиској будућности,што је важно за Србију

Танјуг
Хил: Видјећемо нови процес проширења у блиској будућности,што је важно за Србију

БРИСЕЛ - Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил оцијенио је данас у Бриселу да ће се у блиској будућности видети нови процес проширења ЕУ, што је, како је нагласио, веома важно за Србију.

Хил је за Тањуг рекао да је Вашингтон на располагању Бриселу, уколико жели његову помоћ у процесу дијалога Београда и Приштине, али да тим питањем у суштини треба да се бави ЕУ.

Амбасадор, који је у Бриселу учествовао на Самиту ЕУ-Западни Балкан, у организацији тинк тенка "Пријатељи Европе", оцијенио је да је прилично јасно да је ЕУ "веома озбиљна у вези са новом фазом проширења" и да је та политика позната већ неколико мјесеци.

"Мислим да је то веома важно за Србију јер мислим да је ово права прилика. Србија је дуго чекала. Људи причају о развијању европске перспективе Србије. Мислим да јесте (то урадила), али сматрам да оно што ћемо видети у блиској будуćности, не у новој генерацији, већ за само неколико месеци и година, то је нови процес проширења.

Мислим да је то веома важно за Србију", навео је Хил. Он је додао да је на српском народу да одлучи да ли ће Србија бити део ЕУ, али је нагласио да је његов лични став, и да је из његове перспективе, то "веома важно за Србију".

"Надам се да ће искористити ову прилику", поручио је Хил. На питање како САД могу да сарађују са ЕУ како би се остварио напредак у дијалогу Београда и Приштине, за који су многи амерички и европски званичници више пута истакли да је важан за пут Србије ка ЕУ, као и да ли постоји могућност већег ангажовања САД, Хил је нагласио да је дијалог, пре свега, процес који се у основи обавља уз организацију ЕУ.

"Ако ЕУ жели нашу помоћ, наравно да смо доступни. Али у суштини, то треба да уради Европа, јер је овај дијалог од суштинског значаја за свеукупно питање аспирација Србије ка (придруживању) Европској унији", навео је Хил.

Он је оцијенио да обе стране у дијалогу "имају извјесно јасно разумевање" о томе како треба да напредују у дијалогу.

"Мислим да је напредак у томе веома важан за Србију", подвукао је амбасадор. Он је рекао да је у Бриселу, где је разговарао "са многим људима о Србији", створио утисак да постоји наклоност према Србији, али да људи "немају велику наклоност према проблемима Србије".

"Зато желе ријешавање неких од ових проблема", рекао је Хил, али је истакао да не може да се реши сваки проблем.

"Ово је тешко, ово питање дијалога Београда и Приштине, али мислим да људи желе да виде добру вољу и труд у прављењу узајамних уступака како би покушали да напредују", навео је Хил. На питање да ли САД планирају било какву подршку или сарадњу са Србијом у економском погледу, како би подстакли процес интеграције Србије у ЕУ, Хил је указао на подршку коју САД пружају Србији, не само када је ријеч о њеним тежњама да се придружи ЕУ, већ и у другим напорима Србије, нарочито у економској сфери.

Он је истакао да САД веома подржавају економске циљеве Србије. "САД су се последњих годину или две појавиле као највећи трговински партнер у услугама са Србијом. Наша улагања у технолошку област су била веома значајна", рекао је Хил.

Хил је навео да САД сарађују са Србијом и по другим питањима.

"Мислим да тренутно боље, да прилично добро разумемо потребу да се реши ситуација у Украјини. Веома сам задовољан што смо видели да је остварен напредак између Србије и Украјине. Било је састанака на највишем нивоу. И зато мислим да постоји прави напредак", закључио је Хил.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана