Харченко: Ситуација на Косову и Метохији изазива забринутост Москве

Срна
Харченко: Ситуација на Косову и Метохији изазива забринутост Москве

БЕОГРАД - Руски амбасадор у Београду Александар Боцан Харченко изјавио је да ситуација на Косову и Метохији изазива велику забринутост у Москви.

Боцан Харченко, који се састао са министром одбране Небојшом Стефановићем током обиласка гарнизона у Рашки и јединица којима је повишена борбена готовост због кризе на сјеверу Косова и Метохије, изразио је руску подршку ставу Београда који је усмјерен ка деескалацији ситуације на Космету.

“Код нас у Москви та ситуација изазива веома велику забринутост”, рекао је амбасадор Русије и додао да је одговорност за насталу ситуацију на привременим институцијама у Приштини.

Амбасадор је указао и да гомилање снага на прелазима представља кршење и неиспуњавање споразума који су раније потписани, те навео да су на дјелу провокације и пријетње упућене на терену Србима који живе на Косову и Метохији, објавио је Тањуг.

Он је рекао да у дијалогу са Београдом, код Приштине нема ниједног знака за тражењем компромиса што показује опасну линију Приштине и притисак који врши на Србе, што може изазвати нове сукобе.

Боцан Харченко је указао и да постоји чудан, али штетан став западних партнера и САД који затварају очи пред насталом ситуацијом, а разлог за то су стари двоструки аршини.

Сада видимо, како је навео, и вишеструке аршине, при чему се и Приштина и Београд позивају на уздржаност и деескалацију, док се са српске стране не прави ниједна провокација, а понашање Београда је суздржано.

Боцан Харченко је закључио да се руски министар спољних послова Сергеј Лавров тренутно налази у Њујорку и да је убијеђен да ће он искористити свој положај и позицију Русије у УН с циљем смиривања ситуације на засједању генералне Скупштине свјетске организације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана