Харадинај у притвору Хага због застрашивања свједока, одмазде

Танјуг
Харадинај у притвору Хага због застрашивања свједока, одмазде

ХАГ - Насим Харадинај ухапшен је и пребачен у притворску јединицу Специјализованих вијећа Косова у Хагу због сумње да је извршио кривична дјела застрашивање свједока, одмазда и повреда тајности поступка, саопштено је вечерас из те институције.


У налогу за хапшење, који је доступан јавности, наводи се да постоји сумња да је Насим Харадинај кривично одговоран за покушај извршења кривичног дјела застрашивање свједока током кривичног поступка.

Конкретно, Харадинај је држао конференције за новинаре 7, 16. и 22. септембра, гдје је делио или на други начин учинио доступним медијима тајне и поверљиве информације и документа која су у вези са радом Специјализованог тужиоца Косова, гдје је такође именовао поједине (потенцијалне) свједоке и дао информације у вези са њиховим пребивалиштем и другим личним подацима.

Ово понашање, према ставу тужиоца, представља озбиљну пријетњу, односно средство принуде на свједоке, у циљу да се одговоре од свједочења или наговоре на давање лажне изјаве пред тужиоцем и судом.

На исти начин је потенцијалне свједоке изложио опасности по њихову безбједност, а све у циљу одмазде због њиховог истинитог свједочења пред

Харадинај се терети и за кривично дјело повреде тајности поступка објављивањем инфомација из истраге и имена потенцијалних свједока.

У притвору у Хагу ће бити због опасности да би могао да побјегне, да би могао да омета предстојеће кривичне посутпке који ће се водити пред Спецјализваним вијећима против припадника ОВК, као и да ће наставити да понавља кривична дјела за која се већ сумњичи.

Информације о датуму и времену одржавања првог појављивања Насима Харадинаја пред судију биће објављене у најскорије вријеме, наводи суд.

Он је ухапшен у петак на Косову, а нешто раније истог дана ухапшен је и Хисни Гуцати, шеф Удружења ветерана ОВК након чега су обојица изручени Хагу.

Гуцати се терети за иста кривична дјела, а Специјализовани тужилац је прије неколико дана поручио да ће процесуирати све који су ометали истрагу и застрашивали жртве и свједоке у предстојећм поступцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана