Гулић: Српски народ u Hrvatskoj обесправљен и нестаје

Срна
Гулић: Српски народ u Hrvatskoj обесправљен и нестаје

Београд - Историчар Милан Гулић изјавио је да Срби који су се након злочиначке акције “Олуја” вратили у Хрватску живе потпуно обесправљено и у руралним срединама, осуђени да се баве пољопривредом и сточарством, те да их нема запослених државној управи, просвјети и култури и стога не могу да носе и чувају идентитет српског народа у тој држави.

Гулић, који је поријеклом из Далмације, истакао је да у његовом родном Бенковцу данас живи једва 300 Срба, као и да је драстично промијењена етничка структура.

Прије жОлујеж била је слична стурктура Срба и Хрвата, а већинско становништво било је српско. Када одете у тај град данас, готово да ништа не подсјећа да су тамо некада претежно живјели Срби, а слично је и у другим крајевима”, рекао је Гулић за РТС.

Он је подсјетио да је главно тежиште акције “Олуја” било у сјеверној Далмацији која је посматрана као сједиште побуне, а Книн као пријестоница.

“Када одете у Лику другачије је. Ипак је сјеверна Далмација то најжешће искусила”, рекао је Гулић.

У хрватској војно-полицијској акцији “Олуја”, према подацима српског Комесаријата за избјеглице, протјерано је 250.000 крајишких Срба, 1.856 је убијено, а 836 воде се као нестали.

Та акција почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица ХВО-а на подручја Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације, односно на Републику Српску Крајину.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла хрватску заставу, док су колоне избјеглица на тракторима и другим пољопривредним возилима улазиле у Србију.

Акција “Олуја” је највеће и једно од најсуровијих етничких чишћења на подручју бивше Југославије током деведесетих година прошлог вијека.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана