Гуцатију и Харадинају по четири године и три мјесеца затвора

Srna
Foto: танјуг/ап

ХАГ - Лидерима удружења ветерана терористичке ОВК Хиснију Гуцатију и Насиму Харадинају изречена је затворска казна у трајању од по четири године и три мјесеца, чиме је окончан жалбени поступак у овом процесу пред Специјализованим вијећима и Специјализованим тужилаштвом у Хагу.

Они су раније окривљени по пет тачака оптужнице, док су по једној ослобођени.

Апелационо вијеће потрвдило је казну по првој, трећој, четвртој и петој тачки оптужнице, док се Гуцати и Харадинај ослобађају кривице по другој тачки, на основу четири жалбена аргумента.

Новом пресудом поништена је првобитна казна од по четири и по године затвора, а донесена је и одлука да окривљени морају да плате новчану казну у износу од по 100 евра.

Панел Апелационог суда одбио је аргументе Харадинаја о грешкама претресног панела и потврдио да је извршена повреда тајности поступка.

Поред тога, панел је одбио жалбе окривљених у вези са кривичном одговорношћу због објављивања идентитета заштићених свједока и њиховог застрашивања.

Панел Апелационог суда наводи да претресни панел није донио погрешне закључке о тежини кривичних дјела, да је брижљиво размотрио све околности, укључујући поређење улога Гуцатија и Харадинаја према њиховим функцијама, те да казне нису погрешно одмјерене. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана