Гренел стиже на Балкан са америчком владином делегацијом

Танјуг
Гренел стиже на Балкан са америчком владином делегацијом

ВАШИНГТОН/БЕОГРАД - Америчка владина делегација предвођена извршним директором америчке Међународне финансијске корпорације за развој (ДФЦ) Адамом Болером до 25. септембра боравиће у Атини, Приштини, Београду и Јерусалиму ради унапређења економске сарадње и развоја, а у тој мисији ће им се придружити и специјални саветник предсједника САД Ричард Гренел, сазнаје Тањуг.

ДФЦ ће поставити темеље за отварање канцеларије у Београду како би се олакшала примјена пројеката који ће подрзати економски раст у региону, наводи се у саопштењу ДФЦ-а достављеном Тањугу из Амабасаде САД у Београду.

ДФЦ и ЕКСИМ су, подсјећа се, недавно потписали Писма о заинтересованости (ЛОИ) са Београдом и Приштином за помоћ у финансирању важних пројеката идентификованих споразумима од 4. септембра у Вашингтону.

У делегацији ће бити и заменица администратора америчке Агенције за међународни развој (УСАИД) Бони Глик, предсједник и Извозно-увозне банке Сједињених Држава (ЕКСИМ) Кимберли Рид и други високи владини званичници из америцких одјељења за енергетику и трговину.

Делегација ће одржати састанке са високим владиним званицницима и лидерима приватног сектора.

Подсјећају да путовање делегације долази након историјског споразума између Израела, УАЕ и Бахреина и споразума о економској нормализацији односа Београда и Приштине.

ДФЦ блиско сарађује са УСАИД-ом, ЕКСИМ-ом и другим владиним агенцијама да би промовисао развој и унапредио спољну политику САД путем својих алата за финансирање.

Делегација ће унапредити стратешка улагања која подржавају разноликост залиха и ојачаће енергетску независност у Грцкој и ширем региону.

Делегација ће такоде процијенити могућности за проширење инвестиција у регион ради унапредења стабилности и економске сарадње на Блиском истоку, додаје се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана