Грађани Србије од јануара у иностранство путују под другим условима

Танјуг
Грађани Србије од јануара у иностранство путују под другим условима

Београд - Министарство трговине, туризма и телекомуникација Србије у октобру ће донијети два правилника који би требало да регулишу рад туристичких агенција.

Они ће ступити на снагу у јануару, како би се обезбједила већа заштита домаћих путника и туриста, каже министар Расим Љајић.

Љајић подсјећа да је Закон о туризму усвојен у марту ове године и напомиње да ће нови правилници ближе регулисати ту област, посебно кад је ријеч о раду агенција, лиценцирању, активирању гаранција и другом.

Он истиче да ће према тим правилницима туристицке агенције бити подијељене у четири категорије и свака категорија ће имати различит износ гаранција путовања и потребног депозита.

“Агенције ће доношењем нових правилника бити подељене у четири групе или категорије и то - прва група до 1.000 путника, друга од 1.000 до 5.000 путника, трећа од 5.000 до 10.000, а четврта више од 10.000 путника. Група до 1.000 путника плаћаће мањи износ осигурања у односу на друге. У наредним данима остаје нам да утврдимо тачне износе за сваку категорију - наводи он.

Кад је ријеч о износу депозита који ће агенције обавезно прилагати, и тај депозит ће зависити од категорије.

“За агенције из прве групе ради се о износу од 2.500 евра, из друге о 5.000 евра, из треће о 7.500 евра, а из четврте о 10.000 евра”, истиче Љајић.

Министар додаје да је са осигуравајућим кћцама и агенцијама уговорено да се направи софтверско ријешење које ће путницима омогућити да у сваком тренутку могу да провјере да ли имају гаранцију путовања, односно да ли су осигурани.

“То значи да ће путник, уколико дође до неке непредвиђене ситуације, моћи да тражи и добије повраћај средстава”, наводи Љајић.

Он истиче да је усвајање Закона о туризму знацајно доприњело да ова година у односу на претходне буде далеко мирнија.

“Само ове године, ми смо за осам месеци узели лиценце од шест агенција, што је упола мање него претходних година. Такоде, имали смо само једно отказивање путовања од стране једне агенције, а само 2018. имали смо пет великих случајева са великим бројем путника, па смо онда једва успевали да преко осигуравајућих кућа наплатимо део средстава”, навео је министар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана