Град Београд ће финансирати обнову ризнице Хиландара

Срна, Танјуг
Град Београд ће финансирати обнову ризнице Хиландара

БЕОГРАД - Град Београд ће финансирати обнову ризнице манастира Хиландар, најавио је данас замјеник градоначелника Београда Горан Весић.

Весић је навео да је овај договор постигнут са игуманом Методијем другог дана посјете делегације Београда манастиру Хиландар, те истакао да не постоји српски манастир са вреднијом архивом од Хиландара у којој се налазе царске повеље, иконе и читав низ артефаката.

Он је указао да је, како би то било урађено, потребан Закон о Хиландару, који се ових дана усваја у Скупштини Србије, а који ће омогућити да сљедеће године у буџету буду одвојена средства за Хиландар.

Весић је истакао да ће закон бити најзначајнија помоћ српске државе овом манастиру послије 1900. године, када је краљ Александар Обреновић потписао споразум са Српском православном црквом о динансијској помоћи Хиландару на основу којег су плаћени дугови манастира, па је тако остао српски.

Министар културе Србије Маја Гојковић рекла је јуче у Скупштини Србије да ће усвајањем Закона о очувању културног и историјског наслијеђа манастира Хиландар, по први пут бити обезбјеђена стална и сигурна подршка буџетским средствима очувању тог манастира, који је 2004. године тешко оштећен у катастрофалном пожару.

Гојковићева је рекла да је Србија до сада за обнову Хиландара издвојила око 15 милиона евра.

Као разлог за доношење овог закона наведено је то што Хиландар, који је заједно са цјелокупном баштином Свете Горе уписан у Листу свјетске културне и природне баштине Унеска, представља непроцењиву вриједност за српско културно и историјско насљеђе.

Осим тога, манастир Хиландар је од свог оснивања 1198. године самоуправна монашка установа која својим непрекинутим постојањем представља јединствени центар српске духовности, културе, образовања и традиције.

Хиландар је прије 17 година погодио катастрофални пожар који је захватио више од половине манастирског комплекса у зидинама.

- Усвајање закона о Хиландару је историјски догађај за Србију и српски народ - изјавио је данас министар без портфеља у Влади Србије задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

У дану за гласање министар је у Скупштини Србије указао да се први пут у историји кроз закон обезбјеђују финансијска средства за тај манастир, наводећи да ће Хиландар сваке године добијати средства из буџета и то, како каже, нико неће моћи да промијени.

-Манастир Хиландар је симбол националног и духовног јединства српског народа - рекао је Поповић за Танјуг и посебно истакао да је у овом тренукту национално и духовно јединство најпотребније - када се Србија суочава са притисцима око Косова, Републике Српске и када се, каже, напада наша црква у Црној Гори.

-Хиландар је увек подсећао сваког Србина како смо постали као нација и држава и давао је нацији снагу у најтежим временима страдања. Сама историја манастира симболизује јединство државотворних и духовних вредности српскго народа, јер су оснивачи Хиландара Стефан Немања и Свети Сава - рекао је он.

Србија је, закључује Поповић, и тада, као и данас била „најмоћнија када су држава и црква биле у хармонији и међусобно се подржавале”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана