Готово четвртина младих Новосађана планира да напусти Србију

Срна
Foto: Илустрација

НОВИ САД - Готово четвртина младих из Новог Сада планира да напусти Србију с тим, да би се трећина сигурно вратила, а близу половине њих каже да би то можда учинило, резултати су истраживања Европског омладинског центра.

Према резултатима истраживања, петина младих жели да напусти Нови Сад, док их је исто толико задовољно животом у њему, а двије петине не планира да напусти град.

Готово половина младих у Новом Саду похађала је и жели да похађа програме неформалног образовања, а трећина њих није сигурна да ли ће по завршетку формалног образовања пронаћи одговарајући посао у свом граду.

Млади су у оквиру тог истраживања предложили мјере према којим би био смањен одлив образованог становништва из Новог Сада, као што је укључивање младих у доношење одлука, затим више пословних прилика, помоћ и подршка домаћим предузетницима, повећање субвенција за започињање стартапа, као и повећање броја компанија чији ће оснивачи бити млади.

Истовремено, млади Новосађани предлажу бржи развој популационе политике и политике становања за младе, потом младе брачне парове и породице са дјецом и без њих, као и забрану емитовања садржаја који пропагира погрешне вриједности.

Више од трећине анкетираних размишља о покретању бизниса у будућности.

Према истраживању, више од половине младих из Новог Сада било је жртва вербалног, виртуелног или физичког насиља, а готово три четвртине њих је свједочило насиљу и то су махом особе женског пола које су у већини случајева биле свједоци извршеног насиља.

Један од података из истраживања је и да је готово трећина младих испитаника у депресивном или анксиозном стању, док приближно толико њих није.

Истраживање је показало да млади из Новог Сада у највећој мјери никада нису користили дрогу, али и да већина њих с времена на вријеме конзумира алкохол.

Трећина младих Новог Сада није сексуално активна, а више од четвртине испитаника увијек користи контрацептивна средства.

Истраживање је, по захтјеву за локалног омбудсмана, спроведено међу 2.000 младих узраста од 15 до 30 година из градских и приградских насеља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана