Годфри: Вучић ће ускоро имати саговорника са приштинске стране

Срна
Годфри: Вучић ће ускоро имати саговорника са приштинске стране

БЕОГРАД- Амерички амбасадор у Београду Ентони Годфри рекао је да ће предсједник Србије Александар Вучић ускоро имати саговорника са приштинске стране у косовском дијалогу.

Годфри је навео да Вучић, чија је странка убједљиво побиједила на протеклим изборима, има мандат да се бави питањем Косова и пуну одговорност, док Приштина тренутно нема саговорника за њега, али се, према информацијама које добија из Приштине, ради на прављењу инфраструктуре за разговоре.

- Мој утисак је да сада, када смо се договорили да темпо мора да буде бржи, можемо да очекујемо бројне догађаје на ову тему и у европским пријестоницама - рекао је Годфри за "Политику".

Годфри је одбацио оцјене да су иницијативу Бијеле куће о планираном сусрету руководстава Приштине и Београда у Вашингтону крајем јуна минирали утицајни кругови у Америци непријатељски настројени према актуелном предсједнику Доналду Трампу, тако што су покренули подизање оптужница против приштинског руководства

Он је рекао да сусрет представника Приштине и Београда у Бијелој кући није отказан већ одгођен, као и да је сигуран да ће доћи до наставка дијалога, уз америчког представника Ричарда Гренела и укључивање европског представника Мирослава Лајчака.

Годфри је напоменуо да је идеја Гренела била да се у Бијелој кући разговара о економским питањима која би трасирала пут за политичке преговоре крајем године, а не о размјени територија.

У Министарству спољних послова Њемачке "Блицу" је речено да би без одлагања требало да се деси поновно успостављање политичког дијалога између Београда и Приштине, којем посредује ЕУ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана