Глоговац добија улицу, а јунаци мојковачке битке споменик у Београду

Танјуг
Глоговац добија улицу, а јунаци мојковачке битке споменик у Београду

БЕОГРАД- Београд ће добити Сокак Небојше Глоговца и споменик јунацима Мојковачке битке, саопштено је данас из Градске управе.

Комисија Скупштине града за споменике и називе тргова и улица данас је усвојила иницијативу Југословенског драмског позоришта (ЈДП) да се у престоници именује Сокак Небојше Глоговца.

Чланови Комисије су усвојили и заједничку иницијативу дневног листа "Вечерње новости" и замјеника градоначелника Горана Весића да се подигне споменик јунацима Мојковачке битке.

У иницијативи ЈДП-а се наводи да је Глоговац, као један од највећих глумаца у историји српског глумишта, играјући с подједнаким успјехом велики класични репертоар и савремене генерацијске улоге у представама и филмовима, снажно обиљежио период у коме је стварао, те да његово дјело остаје у трајном насљеђу будућих покољења.

Предсједник Комисије Андреа Радуловић истакла је значај чувања сјећања на Глоговца, који је оставио велики печат на културу.
- Именовањем улице остаће упамћен као један од највећих у свом, нажалост, кратком животном лету - рекла је Радуловићева.

Весић сматра да је данас, више од читавог вијека након Мојковачке битке и Првог свјетског рата, "не само прикладно, већ и неопходно, одужити се црногорској армији и црногорском народу на скоро јединственом примјеру жртве војске једне земље за војску друге земље".

- Без Мојковачке битке опоравак српске војске на Крфу, као и пробој Солунског фронта, не би били могући на начин на који су се одиграли -  истакао је Весић.

На сједници Комисије усвојена је и иницијатива Амбасаде Индије у Београду да се подигне споменик-биста чувеном индијском и свјетском књижевнику Рабиндранату Тагору, у Парку пријатељства на Ушћу.

Рабиндранат Тагор био је први књижевник из Азије који је 1913. године добио Нобелову награду за књижевност за књигу "Гитанђали".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана