Гаврило Принцип, Милош Обилић, Че Гевара, Мајк Тајсон - на кесицама кокаина: Све бизарне идеје кријумчара свијета

BBC на српском, B92
Гаврило Принцип, Милош Обилић, Че Гевара, Мајк Тајсон - на кесицама кокаина: Све бизарне идеје кријумчара свијета

Од Че Геваре до Мајка Тајсона - чији све лик кријумчари смјештају на пакете дроге. Стручњаци објашњавају и зашто.

Од Че Геваре до Милоша Обилића, а сада и Гаврило Принцип - ово су само неки од ликова који су се појављивали на кесицама дроге српских и свјетских кријумчара.

Вијест да се на пакетима кокаина заплијењеним у полицијској акцији у близини Азорских острва у Атлантском океану, појавила фотографија Гаврила Принципа за Марка Ницовића, некадашњег начелника Одјељења за сузбијање кријумчарења дроге у МУП Србија, није нова ствар:

“Спорадично су се појављивали српски великани или битне личности у српској и светској историји на кесицама дроге.

“Увек су то ликови из револуција, а најчешћа порука коју кријумчари мисле да шаљу јесте борба против империјализма или потреба за осветом.”

амбе Ђорелијевски, некадашњи шеф Одсјека за сузбијање наркоманије у МУП каже за ББЦ на српском да се дрога у обичајеним великим испорукама попут ове када је заплијењено 800 килограма кокаина, махом обиљежава печатима који су познати само кријумчарима, а да њихова сврха најчешће није да и остали знају шта тај печат значи.

Три Србина, Рус и Мексиканац - шта се догодило

МУП Србије је пустио у јавност снимак на којем је приказана акција заплијене дроге.

У овој акцији је заплењено 800 килограма кокаина, а ухапшени су Мексиканац, Рус и српски држављанин. У Србији су због сумње да су починили кривична дјела неовлашћене производње и продаје опојних дрога, ухапшена још двојица мушкараца.

Оно што је на снимку изазвало посебну реакцију у Србији јесу кесице кокаина са ликом - Гаврила Принципа, члана Младе Босне који је извршио атентат на аустријског надвојводу Франца Фердинанда. Ово убиство је било повод за Први свјетски рат.

Сумња се да се ова група бавила кријумчарењем наркотика из Јужне Америке у Европу, а директор полиције Владимир Ребић напоменуо је да је група откривена на основу оперативних података српске полиције, а да су сарађивали са колегама из Шпаније и Велике Британије.

Патологија лажног осветника

Група кријумчара је, према ријечима директора полиције, била састављена претежно од српских држављана који су покушавали да је пренесу из Јужне Америке у Европу.

Криминолог Ницовић сматра да је управо то што је међу кријумчарима било доста Срба однијело превагу да залијепе на кесе лик преминулог револуционара.

“Већ су се међу кријумчарима у великим испорукама по свету, али и у Србији, појављивале кесице са фотографијом Че Геваре, али и осталих јужноамеричких предводника револуције - Симона Боливара и Панчо Виле.

“У Србији смо проналазили и фотографије Милоша Обилића и других јунака битке на Косову.”

У питању је, додаје Ницовић, “патолошка потреба да се покаже бојкот постојећег режима и оправда продаја опојних супстанци неким лажним вишим циљем”.

“То што су кријумчари покушавали да пренесу кокаин са ликом Принципа је полицији умногоме помогло да их идентификује. Често се догађа и да кријумчари имају тетоваже на телу које су сличне симболима које стављају на супстанце које продају. Нису ни свесни да тако олакшавају рад полиције.”

Ламбе Ђорелијевски каже да је “поред великих акција хапшења кријумчара дроге, у Србији јако битна превенција, а да се на њу мало обраћа пажња”.

Бизарни примјери 'брендирања' дроге у свијету:

- Током Олимпијских игара у Рију 2016. године полиција Бразила је заплијенила велики количину кокаина која се продавала у кесицама са логом Олимпијаде

- Мексичка банда Лос Зетас продавала је кокаин у кесицама које су се мијењале у зависности од празника, догађаја у граду или популарних личности. Тако су се на њима, писао је Вајс, појављивали ликови Деда Мраза, али и лого Ролинг Стоунса и Супермена

- У Јужној Америци постоје и колекционари кесица кокаина, који су пронашли кесице дроге са ликом фудбалера Марадоне и ММА борца Андерсона Силве, Мајка Тајсона. У колекцији стоји и кесица марихуане са фотографијом Боба Марлија и Самјуела Росе, фронтмена бенда Сканк

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана