ФТ: Балкански трио се залаже за мини-Шенген док чека ЕУ

Танјуг
ФТ: Балкански трио се залаже за мини-Шенген док чека ЕУ

ЛОНДОН - Лидери Србије, Албаније и Сјеверне Македоније негодовали су због спорог темпа проширења ЕУ, залажући се за међусобно отварање граница за путовања и послове, док чекају да их Брисел прими у своје окриље, преноси данас Фајненшл тајмс.

“Знамо да постоји замор у ЕУ због проширења. Треба да видимо шта можемо да урадимо за себе, шта можемо за наш народ, како можемо да проширимо наше тржиште”, цитирао је лондонски лист предсједника Србије Александра Вучића.

Премијер Сјеверне Македоније Зоран Заев изразио је фрустрацију што “ЕУ не испуњава своја обећања”, додајући да “Скопље треба да убрза практичне користи за њене држављане”.

Премијер Албаније Еди Рама упоредио је сарадњу са Бриселом са дјелом Семјуела Бекета “Чекајући Годоа”, у којем се два мушкарца упуштају у низ бесмислених разговора, док ишчекују долазак некога ко никако не долази.

Балкански “мини-Шенген” за путовања и бизнис, који се према писању лондонског листа угледа на модел ЕУ о слободном путовању, биће званично објављен сутра.

Укључиваће постепено олакшавање путовања, брже “зелене линије” на границама и смањено вријеме чекања за теретна возила, као и лакше добијање радних дозвола.

Постоји нада да ће зона, за коју је предсједник Вуцћић рекао да ће заживјети прије краја године, временом укључити Црну Гору и Босну и Херцеговину, док остају отворена врата за Косово и Метохију, чији статус је, како наводи лист, споран.

Српски лидер, додаје ФТ, изјавио је да балкански регион не може више да чека ЕУ да их уједини, након етничких и религиозних сукоба, као и економских неуспјеха од распада бивше Југославије.

Државе су направиле значајан напредак прије него што их ЕУ прими у чланство, у областима изборних, судских и економских реформи.

ФТ подсјећа на изјаву Александра Вучића да “када људи буду имали веће плате, размишљаће о бољим животима, а не о сенкама из прошлости”.

Сва тројица балканских лидера констатовала су да су, док чекају на ЕУ, САД пружиле пуну подршку њиховим напорима.

“Балкан који данас имамо може да буде најсјајнији, ако не и једини сјајан, пример америчке спољне политике”, казао је Рама.

“Слободе које данас уживамо на Балкану су пре свега и првенствено њихово чедо”, додао је он.

Тројица лидера учествују у Скопљу на скупу регионалне иницијативе за сарадњу познате под називом “Мини Шенген”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана