Финци допремили контејнер који је служио за одбацивање тијела Срба

Срна
Финци допремили контејнер који је служио за одбацивање тијела Срба
Финци допремили контејнер који је служио за одбацивање тијела Срба

Приштина - Један број Срба киднапованих на подручју Косовског Поморавља стријељан је послије мучења и њихови посмртни остаци су одбачени у селу Подграђе у општини Гњилане, а потом августа 1999. године у масовну гробницу звану “контејнер у кругу болнице у Гњилану”, наведено је у извјештају Комисије за нестала и киднапована лица Владе Србије.

Подграђе се налази непосредно уз границу са Сјеверном Македонијом и у њему се у предратном периоду налазило упориште припадника терористичке ОВК. Служило је као прихватни центар новорегрутованим припадницима ОВК који су са територије Македоније несметано прелазили границу СР Југославије.

У извјештају Комисије за нестала и киднапована лица Владе Србије наводи се да је 24. јула 1999. године ОЕБС-ов тим из Канцеларије у Гњилану, који су чинили Брајан Џап и Клаудија Милер, у Подграђу пронашао масовну гробницу са 11 тијела.

“Они су у пратњи двојице Албанаца преводиоца циљано дошли у Подграђе јер су имали дојаву да се на тој локацији налазе тијела убијених Албанаца из села Ловце”, наведено је у извјештају.

Информацију да “посјете” локацију добили су од замјеника предсједника Демократског савеза Косова за регион Гњилане и капетана КФОР-а чије је презиме Тол.

“Представници ОЕБС-а су извршили идентификацију локације, фотографисали је и направили видео-запис увјерени да је ријеч о Албанцима”, пише у извјештају.

Увидјевши, након провјере и разговора са мјештанима села Ловце, да посмртни остаци нађени у Подграђу не припадају Албанцима јер су неколико дана раније већ били сахрањени на мјесном гробљу у Ловцу, актери ове акције прикривања албанских злочина покушали су да прикажу да су на локацији у Подграђу одбачена тијела “убијених” Албанаца из села Влаштица.

Посмртни остаци 11 лица ексхумирани су од 7. до 10. августа 1999. године и пребачени у круг болнице у Гњилану, гдје су више дана “трулили” у контејнеру за болничко смеће, што је посљедица сазнања да није ријеч о убијеним Албанцима, већ Србима.

“Током обдукције, у џеповима раскомадане гардеробе пронађена су лични документи страдалника на основу којих су жалбански патолозиж, а у присуству представника ОЕБС-а и КФОР-а утврдили да тијела припадају Србима”, констатује се у извјештају и наводи да је непобитно утврђено да су сви убијени били подвргнути мучењима и да су послије “иживљавања” стријељани из непосредне близине.

То је, наведено је у извјештају, утврђено идентификацијом која је касније потврђена ДНК анализом.

Класичном методом идентификовано је шест тијела одмах након проналаска, а петоро неидентификованих је сахрањено на православном гробљу у Приштини да би неколико година касније ДНК методом био утврђен идентитет и петоро преосталих убијених Срба нађених у гробници у Подграђу чији су посмртни остаци такође предати породицама.

Из доступне документације, која је прослијеђена Хашком трибуналу и Тужилаштву новоформираног Специјалног суда, пред којим ће се судити припадницима ОВК за злочине почињене над Србима, наводи се да су припадници америчког КФОР-а били упознати о “одбацивању тијела страдалих Срба у контејнер у кругу болнице у Гњилану” и да су на непосредан начин директно одговорни за убиство најмање двоје Срба чија су тијела нађена у “болничком контејнеру или око њега”.

Припадници финског КФОР-а су, према “нечијем” налогу, допремили контејнер у круг гњиланске болнице, која је у том периоду била под директним надзором америчког КФОР-а из оближње базе Бондстил.

У контејнеру је пронађено седам кеса са осам тијела, а поред контејнера још шест тијела лица која су, како је утврђено обдукцијом, убијена из аутоматског оружја.

У тој “масовној гробници” пронађена су тијела и двојице браће Светозара и Витомира Ристића из Косовске Каменице, које су припадници КФОР-а у пратњи албанског преводиоца чије је презиме Рамабаја одвели из куће 23. јула 1999. године у Гњилане и који су, како су утврдили патолози, убијени “разбијањем главе” тупим предметима.

“Контејнер - масовну гробницу” су, са циљем затирања трагова злочина, албански екстремисти покушали да спале.

Извјештај о браћи Ристић, као и страдању остале дванаесторице Срба потписао је бригадни генерал КФОР-а Грег Петерсон, који је тиме јасно потврдио сумње породица страдалих да је та НАТО мисија знала за злочине, као и да су албански терористи, уз знање међународних мировних снага, покушали да затру трагове, оцјењују из Комисије Владе Србије.

Злочин звани “Контејнер - гњиланска болница”, наводе из Комисије, само је један у низу који свједочи о ћутању припадника КФОР-а и других међународних институција на Косову и Метохији.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана