Филмска крађа у Чачку: Лопови однијели цијелу кућу

ГС
Foto: Агенције

Породици Стојанић из Чачка украдена је цијела кућа у Прањанима.

Рада Стојанић, која деценијама живи у Чачку, отишла је 29. априла у Прањане, како би обиљежила 35 година од смрти свог свекра. Након гробља отишла је до старе породичне куће, али тамо није затекла ништа."Мајка ме позвала и рекла ми да нема куће. Питао сам је како мисли да нема куће, упитавши је да ли се срушила. Он ми је рекла да се није срушила него да куће једноставно нема и да је остала само рупа у којој се налазе њени остаци", почиње причу Данко Стојанић.

Првог маја и он је отишао у Прањане.

"Следио сам се од затеченог призора. Буквално ничега није било. Однето је све - цигле, цреп, читаво покућство, кревети, ормани, клупе, столице, потпорне греде… Остао је шпорет и на делу зида један прозор. Плакао сам 20 минута, било ми је много тешко када сам све то видео. То јесте била стара кућа, али нисам веровао да је могуће да се ово догоди", каже Стојанић.

Заједно са комшијом из села одлази у полицијску испоставу у Прањане, која због празника није радила, а онда и у Полицијску станицу у Горњем Милановцу, којем Прањани територијално припадају.

"Примио нас крими техничар којем сам, када ме је питао због чега смо дошли, рекао да ми је украдена кућа. Чудно ме је погледао и рекао ми: 'Мислиш, опљачкана ти је кућа'. Рекао сам му да није опљачкана него украдена, на шта је он почео да се смеје. Очито ми није веровао. Након тога дошао је и инспектор и сви заједно смо отишли на лице места како би се обавио увиђај. Када се уверио у оно што сам му испричао, крими техничар ми се извинио, рекавши ми да се са оваквим случајем није сусрео у тридесетогодишјој каријери. Навео је да постоје лопови који ординирају по селима, али да краду ракију, сушено месо, кућне апарате… Било му је непојмљиво да је неко могао да однесе читаву кућу", прича Данко.

Он објашњава да кућа јесте била трошна и да у њу није често долазио, али је била велика и могла се преуредити. Основа јој је била 12 пута 12 метара, са подрумом и сушаром на спрату.

Нема представу када је крађа могла да се догоди и истиче да су посљедњи пут мајка и он у село долазили прије избијања корона епидемије.

"Од марта 2020. нисмо ишли ни мајка ни ја у село. Комшије кажу да ништа нису видели, што је просто невероватно. Једна комшиница викендашица је изјавила полицији да је видела два трактора како односе ствари, али ништа није пријавила јер је мислила да смо ми продали кућу. Полиција је утврдила да постоје трагови трактора са доње стране куће и да су очигледно пробили воћњак и туда прошли, нису возили главним сеоским путем. Ја сам урадио шта сам могао, пријавио сам полицији и чекам да ми се јаве. Мислим да је немогуће да се овако нешто не открије", истиче Стојанић.

Он нема сумњу да су лопови били добро организовани.

"Потребна је озбиљна логистика да би се сав тај материјал однео. То не може да се уради за један дан", закључује, преноси Морава инфо.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана