Фила: Српским жртавама обезбиједити адвокате који знају српски

Танјуг
Фила: Српским жртавама обезбиједити адвокате који знају српски

БЕОГРАД- Посланик Социјалистичке партије Србије Тома Фила питао је данас Владу Србије да ли мисли да уради нешто поводом заступника двије групе жртава српске националности у случајевима који се воде против Хашима Тачија и Мустафе Сељимија, јер им, како каже, сада нису обезбијеђени такви с којима могу да разговарају на српском језику.

Фила је казао да су 7. маја Специјална већа за Косово у Хагу одредилла два заступника за двије групе жртава, једног у предмету против Хашима Тачија, гдје је поред бројних злочина обухваћено и киднаповање људи од којих су многи завршили као жртве трговине органима, и другог у предмету против Мустафе Сељемија.

„Уз дужно поштовање изабраних заступника мислим да би Србија требало да испита разлоге због којих је овај суд ускратио могућност нашим грађанима жртвама да их у том за њих високоризичном поступку заступају адвокати са којима не могу да разговарају на свом језику без тумача", рекао је Фила у Скупштини Србије.

Он је изразио сумњу да је су српске жртве у том предмету жечече да их заступају професорка Пујес и адвокат Лос, јер сматра да за њих никада до тада нису чули.

„Верујем да или нису питани или да их је неко анониман убедио да ће они најбоље штитити њихове интересе", сматра Фила.

Предложио је да надлежни органи Србије на то укажу специјалним већима за Косово и да на адекватан начин прате даљи рад тих већа, посебно водећи рачуна о заштити држављана Србије српске националности, који се у тим поступцима појављују као жртве и сведоци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана