ЕУ: Одмах спустити тензије између Београда и Приштине

ГС
Foto: nezavisne.com

​БРИСЕЛ - Портпарол ЕУ, Петер Стано, позвао је Беогрда и Приштину да одмах спусте тензије и да се уздрже од једнстраних потеза.

Он додаје да се специјални представник ЕУ, Мирослав Лајчак, тренутно налази у Београду гдје ће се у 14 часова састати се предсједником Вучићем, као и да се Лајчак посљедњих сати чуо са политичким лидерима на Косову поводом ситуације.

Стано је одговарајући на питање Танјуга о ситуацији на административним прелазима између сјевера КиМ и Централне Србије, поручио да је слобода кретања једна од основа ЕУ и да се од Београда и Приштине очекује да промоивишу ту слободу у региону.

"Позивамо обе стране да се уздрже од једонстраних акција и да спусте тензије, одмах. Такође, позивамо обе стране да свим питањима баве кроз дијалог у Бриселу и да га користе као платформу за рјешавање свих отворених питања које имају међусобно, укључујуци и слободу кретања и таблице", каже Стано.

"ЕУ очекује да Косово и Србија изграде атмосферу погоду за помирење , регионалну сарадњу и добробит гарађана. То је кључно за постизање свеобухватног правнообавезујућег споразума коме посредујемо и који ће омогуцити коначну нормализацију односа између Србије и Косова", закључио је Стано.

На питање Танјуга зашто ЕУ увек користи формулацију "обе стране" када позива на уздржаност од једностраних акција, када је очигледно ко такве акције спроводи, портпарол ЕУ каже да је свака тензија настала као "акција или реакција на нешто".

"Кроз историју дијалога и односа Београда и Приштне видјели смо међусобна оптуживања. Зато наглашавамо да се сва отворена питања рјешавју кроз дијалог коме посредује ЕУ и то се односи на обе стране. То је једни пут напријед. У супротом биће стално конфронтација, а ми то не желимо у нашем непосредном сусједству", закључује Стано.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана