Ескобар: САД подржавају брзи приступ западног Балкана ЕУ

Танјуг
Ескобар: САД подржавају брзи приступ западног Балкана ЕУ

БЕОГРАД - Политика САД према Западном Балкану је конзистентна, а то је да свих шест земаља треба да постану дио ЕУ и то брзо, истакао је данас замјеник помоћника државног секретара канцеларије за Европу и Евроазију у Стејт департменту Гарбиел Ескобар.

Ескобар је, у онлајн обраћању на Београдском безбедносном форуму, рекао да је западни Балкан историјски дио Европе и указао да су неке земље на европском путу већ узнапредовале.

Указао је да је ЕУ покретач могућности и да је свака земља која је приступила постала демократскија, просперитенија и стабилнија, а статус кандидата покренуо је потребне реформе.

Због тога, каже Ескобар, САД желе што прије да виде Западни Балкан у ЕУ и на томе раде са европским партнерима.

„Док многи на Балкан гледају као на простор конфликата 1990-тих, САД га посматрају као простор 21.вијека, пун прилика", објаснио је Ескобар.

Подсјетио је да је Западни Балкан имао значајан економски раст.

„Привреда Србије, земље коју најбоље познајем, се од 2000. није само удвостручила, већ се повећала чак седам пута, а има и даље огроман потенцијал за раст. Фискални подаци су задивљујући", објаснио је Ескобар.

Навео је да САД подржавају економске интеграције на Балкану као и пројекат „Отворени Балкан".

Указао је да је ковид криза приближила земље, и да су српски туристи у већем броју путовали у Албанију, а грађани Албаније долазили, на примјер, на вакцинацију у Београд.

„Посљедње двије деценије колико се бавим овим регионом гледао сам како млади напуштају Балкан. Они су успешни гдје год да оду. Треба да им омогућимо да буду успјешни у својој земљи. Слиједећи Тесла и Пупин су рећ рођени, само им треба пружити прилику на Балкану", нагласио је Ескобар.

Додао је да је разочарајуће што се још увијек разговара о питањима из 1990-тих.

Према његовим ријечима, неопходни су лидери који желе да гледају у будућност и ријеше проблеме прошлости.

С тим у вези је указао да и даље идеја дезинтеграције у БиХ негативно утиче на економију.

На грађанима западног Балкана је, каже, које ће лидере имати - лидере који ће наставити са економским напретком, или оне који ће наставити да разговарају само о проблемима прошлости.

„Избор је на грађанима, а не на међуанродној заједници", истакао је Ескобар.

Потребно је, додаје, више инклузије и мање дезинтеграције.

Нагласио је да ће актуелна америчка администрација наставити да подржава људе који желе трансформацију региона и додао да су САД партнери на путу напретка западног Балкана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана