Ердоган: Циљ трговинска размјена од пет милијарди долара

Срна
Ердоган: Циљ трговинска размјена од пет милијарди долара

Београд - Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је да је краткорочни циљ да трговинска размјена са Србијом достигне двије милијарде долара, а дугорочни да се та сума повећа на пет милијарди.

“Србија има велике могућности за наше инвеститоре, јер се налази у центру Балкана, има добро пословно окружење, квалитетну радну снагу и подстицаје”, рекао је Ердоган, обраћајући се на Пословном форуму Србија-Турска у Београду.

Подсјетивши да је трговинска размјена од 2010, када је потписан Споразум о слободној трговини, порасла 200 одсто, Ердоган је истакао да је у 2018. години, која је била рекордна, трговинска размјена била 1,2 милијарде долара, а током осам мјесеци ове године 890 милиона долара.

“Ове године сматрам да ћемо превазићи прошлогодишњи рекорд”, рекао је Ердоган.

Он је подсјетио и да је данас у Београду размијењено више билатералних споразума и меморандума из различитих области - безбједности, полиције, науке, војне сарадње и привреде.

Ердоган је истакао да турске компаније у Србији запошљавају 8.000 људи и то у многим секторима - текстилној области, аутомобилској, банкарству и другим.

Наводећи да у Србији послује 800 турских компанија, Ердоган је нагласио да је обим инвестиција 2018. години износио 200 милиона долара, а да је 2011. године био милион долара.

Он очекује да ће напредовати и сарадња у области грађевинарства, наводећи да ће турски грађевинари своје богато искуство пренијети Србији и да ће се укључити у инфраструктурне пројекте.

“Већ имају 17 пројеката са 395 милиона долара, а 15 тих пројеката започето је 2018. године, што је важна референца”, навео је турски предсједник.

Он је нагласио да је туризам једна од најперспективнијих области за сарадњу и навео податак да је број српских туриста у Турској порастао за 53 одсто, односно да их је прошле године било 225.000, док је у Србији било 97.000 турских туриста.  

Вучић позвао турске инвеститоре да додатно улажу у Србију

Предсједник Србије Александар Вучић позвао је данас турске инвеститоре да додатно улажу у Србију, а српске привреднике да инвестирају у Турској.
Вучић је позвао турске привреднике да инвестирају у српске бање, које су, каже, врхунске.

Он је рекао да у Србији има много мјеста која су готово заборављена и навео Лебане, које је 1991. године имало 29.000 становника, а данас свега 17.000.

“То место би потпуно умрло да тамо није било турског инвеститора. Исти случај је са Владичиним Ханом, Крупњом, Малим Зворником и многим другим местима у које је мало ко желео да инвестира”, рекао је Вучић, обраћајући се на Пословном форуму Србија-Турска у Београду.

Вучић је позвао Србе да инвестирају у Турску, наводећи да је БДП по глави становника у Турској када је предсједник Реџеп Тајип Ердоган дошао на власт износио 3.500 долара, а он га је “довео” на 11.000.

Предсједник Привредне коморе Србије Марко Чадеж и предсједник Одбора за економске односе са иностранством Турске Наил Олпак, отварајући пословни форум, оцијенили су да ће отварање индустријске зоне из Истанбула у близини Београда дати нови импулс економским односима двије земље.

“Радимо на довођењу велике индустријске зоне из Истанбула са 16 фабрика у близини Београда”, рекао је Чадеж.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана