Епархија тражи владавину закона и права за СПЦ

Танјуг
Foto: Агенције

ГРАЧАНИЦА- Епархија рашко-призренска изразила је, поводом шест година неспровођења одлуке косовског уставног суда о имовини манастира Вискои Дечани, забринутост због непоштовања одлуке тог суда и упорног кршења имовинских права СПЦ од стране приштинских институција.

Подсјећајући да је косовски уставни суд 20. маја 2016. године правоснажно и коначно потврдио власништво манастира Високи Дечани на простору од 24 хектара земље која окружује манастир, Епархија истиче да смо годинама свједоци отворене опстукције владавине права, као и бројних неодговорних и провокативних изјава приштинских званичника, које нимало не доприносе стабилности и помирењу на простору КиМ и подстичу етничку и вјерску нетрпељивост према СПЦ, као најстаријој вјерској институцији на том простору.

"Овакав однос косовских власти према Српској Православној Цркви, уз велики број пљачки и напада на наше храмове, од којих већина није истражена, нити су починиоци приведени правди, јасно показује да косовске институције нису ни вољне нити у стању да поштују своје сопствене судске одлуке и пруже адекватну правну заштиту за српску православну баштину на Косову и Метохији", наглашава Епархија рашко-призренска.

Епархија још једном апелује на међународне институције и дипломатске представнике у Приштини да учине све што је у њиховој моћи да се за Српску Православну Цркву и наш народ на КиМ успостави ефикасна владавина закона, права, као и поштовање људских права, вјерских слобода и идентитета СПЦ и њених светиња на Косову и Метохији

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана