Едвард Џозеф: Ја сам свједок, Срби су бјежали од помахниталих Албанаца

Танјуг
Едвард Џозеф: Ја сам свједок, Срби су бјежали од помахниталих Албанаца

Професор америчког универзитета "Џон Хопкинс" Едвард Џозеф рекао је да је био свједок тога како су Срби у Призрену бјежали у цркву.

Он је навео да су Срби бјежали јер су их јурили "помахнитали Албанци који су палили све редом".

Џозеф је више од десет година радио у региону Балкана и на Косову био током самог НАТО бомбардовања 1999.

На посљедњем панелу првог дана шесте Београдске НАТО недјеље, Џозеф, као неко ко је видио како су Срби на Косову у Метохији патили, тврди да је нова историја почела осамдесетих година са предсједником Србије Слободаном Милошевићем, а становници тог подручја су "живјели у миру и покушавали да сачувају тај мир све док се УЧК (ОВК) није појавила са својим оружјем".

Џозеф је казао да предсједник Србије Александар Вучић, као и косовски Хашим Тачи имају потребу да на неки начин допринесу ријешењу питања Косова, и да је потребно све више улагати у преговоре.

Говорећи о размјени територија, Џозеф наводи да би то највише утицало на Србе јужно од Ибра, тако да се о корекцији граница не може говорити у овом случају, јер је до ње већ дошло.

"Четири општине у сјеверном дијелу није корекција граница, јужна Србија не може бити корекција. Овде причамо о територији, а она је тако важна, јер су сви ратови и етничка чишћења вођени и почињени да би се освојила територија", каже Џозеф.

Он је додао да територија није неважна, већ је центар конфликата у региону.

"С размјеном територија, присуство Срба на југу је готово. Не кажем да Дечани или Грачаница не могу да се заштите, али српска популација ће на југу нестати, јер је заштита коју Срби сада имају подржана Уставом и не заснива се на територијалном интегритету Косова, а ако то укинете, губи се могућност заштите Срба и шаље се порука да ће им сваки Албанац рећи ваше мјесто више није овдје", наводи Џозеф.

Гостујући виши сарадник за Иницијативу будуће Европе Атлантског савјета из САД Џефри Гедмин на панелу "Изазови који прате преговоре Београда и Приштине и утицаји на регионалну стабилност потенцијалног свеобухватног мултидимензионалног споразума" у оквиру шесте Београдске НАТО недјеље казао је да рјешење питања Косова "лежи у Бриселу, Паризу и Берлину".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана