Домаћа ракија за Трампа и Вучића од мјештанина Прањана

Танјуг
Домаћа ракија за Трампа и Вучића од мјештанина Прањана

ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ - Радољуб Јанковић, мјештанин села Прањани гдје је пре 76. година, изведена мисија "Халијард", а који је у то вријеме имао 14 година, поклонио је данас приликом обиљежавања годишњице највеће акције спасавања савезничких пилота, домаћу ракију предсједнику Србије Александру Вучићу и председнику САД Доналду Трампу.

Боцу за предсједника Трампа, Јанковић је предао америчком амбасадору Ентонију Годфрију и поручио Трампу да српски и амерички народ морају бити пријатељски народи за сва времена.

Јанковић је казао да су таквом ракијом лечили, храбрили америчке војнике, а поклон предсједнику САД је његова порука да амерички и српски народ морају бити пријатељи.

- Ако Трамп не попије ову вашу шљивовицу, попићемо је заједно када дође у Београд - нашалио се Вучић.

Такође, Јанковић је Вучићу захвалио у име свих Прањанаца на изграђеном Меморијалном комплексу и писти на Галовића пољу и додао да су потомци храбрих спасилаца америчких војника одлучили да му у знак захвалности поклоне једну парцелу у Прањанима, како би долазио чешће.

Присјећајући се догађаја од пре 76 година, Радољуб Јанковић је казао да још увек чује звук авиона у ваздуху и види америчке авионе.

- Добро памтим све те догађаје којима се и свет дивио. Мислим да је то велика част за Прањанце, Србију - испричао је Јанковић додајући да је у кући његовог оца било смјештено десет америчких и два енглеска пилота.

Иако нису знали језик, како прича Јанковић, брзо су се спријатељи и наставили живот заједно.

- Прешли су у наше кревете, а ја и мој брат од стрица прешли смо у салаш, тако је имало места за све нас - прича и присјећа се да су једне ноћи у цик зоре чули дреку, а када су изашли из кће затекли су америчког пилота "на врх врбе" закаченог падобраном.

Такође, Јанковић се сјећа и америчког пилота, црнца, који се како је испричао први спријатељио са дјечацима и свакодневно се са њима играо.

- Има пуно догађаја којих се сећам, али то се не може описати ни у једној књизи - казао је Јанковић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана