Додик: Неће бити укинути закључци парламента Српске

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА- Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао данас да никакав акт неће поништити Декларацију о уставним принципима Народне скупштине Републике Српске и да ће одлуке власти Републике Српске бити спровођене.

Додик је истакао да Српска има уставно право на своје надлежности и она ништа не одузима од БиХ.

"А, то што стране и друге судије тог суда доносе одлуке против Српске, то је помало и комично. То што су они донијели ништа не значи и Декларација коју смо донијели остаће да живи. Наш је акт и никакав суд није надлежан да то рјешава и неће поништити Декларацију", рекао је Додик и додао да није проблем да се та декларација поново обнови.

Додик је рекао да је БиХ сваштарска земља у којој се свашта дешава.

"Коме год нешто падне на памет - мисли да је важан и у том смјеру покушава нешто урадити... Суштина овога што БиХ не дају кандидатски статус јесте да БиХ, у случају да добије тај статус, нема стране судије у Уставном суду и било каквог високог представника", рекао је Додик новинарима.

Он је поновио да је Кристијан Шмит лажни високи представник и да ниједну његову мјеру не прихвата и неће прихватитити ни спроводити Српска.

"Шта Српска усвоји ми ћемо спроводити и нека сигурно знају да ћемо оно што смо науимили урадити", рекао је Додик.

Он је оцијенио да је Запад, који се данас сукобљава са Русима, побјеснио и одлучио да се обрачунава са свима неподобнима, али да то не даје право неким политичарима, поготово опозиционим у Српској, да од тога праве неку галаму.

"Оно што смо ми на власти одлучили биће спровођено и бираћемо веома пажљиво вријеме када ћемо неке ствари спровести", рекао је Додик.

Када је ријеч о оснивању Агенције за лијекове Српске, Додик је поручио да надлежне институције Српске поштују своје законе и поштоваће.

Уставни суд БиХ утврдио је 26. маја да поједине одредбе аката Народне скупштине Републике Српске које је оспорило 15 посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ нису у складу са Уставом БиХ, због чега их је укинуо.

Одлучујући о захтјеву 15 чланова Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за рјешавање спора између БиХ и Републике Српске, Уставни суд БиХ утврдио је да постоји спор у вези с доношењем оспорених одредаба декларације и закључака Народне скупштине Републике Српске о враћању пренесених надлежности са БиХ на Српску у области правосуђа, одбране и безбједности, индиректног опорезивања и других питања.

Поједини посланици у парламенту БиХ објавили су јуче на друштвеним мрежама да су добили ову одлуку Уставног суда БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана