Додик: Наш свети завјет је мир

РТРС
Додик: Наш свети завјет је мир

БУСИЈЕ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је вечерас на обиљежавању Дана сјећања на страдале Србе у хрватској акцији “Олуја” да су се окупили на овом скупу да памте српско страдање библијских размјера, те позвао на окупљање око “српског свијета” као вриједности.

Обраћајући се на централној манифестацији у насељу Бусије, код Београда, Додик је напоменуо да се Срби окупљају осми пут на оваквом скупу да памте оно што се десило српском народу у злочиначкој акцији “Олуја”, у којој је 250.000 Срба истјерано са вјековних огњишта у Хрватској, а само у тој акцији страдало око 2.000, претежно цивила и дјеце.

“Окупљени смо овдје да памтимо, а не само да се сјећамо. Ако се сјећамо то ми некако личи на понекад, а ако памтимо онда то постане власништво овог народа, наших држава. Да памтимо страдање библијских размјера, још једно у низу које се десило Србима на тим просторима.

Страдања које се може и и треба сматрати жконачним рјешењем српског питањаж у хрватским државама и познатој идеологији усташке Независне Државе Хрватске /ХДЗ/, државе хрватског народа која је промовисала да једну трећину Срба треба побити, једну трећину раселити, а једну трећину покрстити”, истакао еј Додик.

Додик је навео да су данас простори на којима су живјели Срби пусти и празни, и да им нису дозволили ни да се врате и да остваре своја имовинска права, док је на другим мјестима то урађено и другим народима је сва имовина враћена.

“Окупљени смо зато што су Србија и Српска нашли довољан разлог и памети да прихвате приједлог предсједника Србије Александра Вучића да баш на овај дан и на овај начин обиљежавамо ово и памтимо”, рекао је Додик.

Он је истакао да је српски народ страдалнички, али да је његова света ријеч “слобода” око које се окупљао и никада није био себичан да је дијели са другима.

Додик је подсјетио на ријечи хрватског предсједника у вријеме “Олује” Фрање Туђмана да “треба нанијети такав удар да Срби нестану”, те нагласио да не зна да постоји неки Србин државник или политичар који би могао да каже такве ријечи које се односе на неки други народ на овим просторима.

Он је навео да су у осмишљавању злочиначке акције “Олуја” Хрватској помагале америчке структуре, те подсјетио да, колико нису успјели, говоре ријечи једног тадашњег америчког амбасадора у Хрватској који је недавно рекао да му је жао што нису узели Бањалуку.

“То говори о томе да су Хрвати и њихови западни ментори успјешно завршили нешто што су планирали годинама и деценијама уназад”, рекао је Додик.

Он је рекао да је историја Срба пуна страдања, али да су доказ да нису успјели и да Јасеновац није успио управо преживјели логораши из Јасеновца, гдје страдало 500.000 Срба, што говори да Срби тамо живе и да имају Републику Српску.

“Републику Српску која заједно са Србијом гради стабилност и мир на овим просторима, нема стабилнијег и већег гаранта за мир на простору Балкана од Србије која ту своју миротворну политику доказује на сваком кораку”, рекао је Додик.

Он је истакао да Србија никад није позивала српски народ на освете, као што се то чује ових дана /од лидера СДА Бакира Изетбеговића/ који је рекао да ће се на свој начин осветити Србима за оно што се Бошшњацима десило, и то поручује са окупљања са мјеста које је синоним зла према Србимау Херцеговини, Фазлагхића куле.

“А ми, опет, морамо да будемо окупљени око онога што је наш свети завјет, а то је мир. Србија и Српска су гарант тог мира”, рекао је Додик.

Он је рекао да Република Српска и Срби неће да одустану од својој политичких права, да се та права ускраћују на начин као што се види ових дана - да Србима забране да се бране, да мисле.

“Кажу нам да морамо да слушамо и да нас доведу у позицију да, када нас неко клевеће и лаже, морамо да ћутимо, јер ако проговоримо гарантује нам се само једно, а то је затвор. Ми нећемо да ћутимо, борићемо се против неправде коју смо доживјели и доживљавамо у континуитету”, додао је он.

Додик је рекао да Срби желе снажну и стабилну Републику Српску и ништа не траже, него да Српска буде оно што јој дато у Дејтону и што пише у Уставу БиХ.

“То су нам давно отели, а ми желимо да то имамо. Ја мислим да је то легитиман политички циљ”, навео је он.

Додик је рекао да и Србија води своје тешке политичке процесе за Косово и Метохију.

“Моја порука је да се окупимо око успјешне политике Вучића и српских преговарача да се не бисмо окупљали у неким колонама и отишли у историју без памћења и сјећања”, навео је Додик.

Зато је, додао је он, важно да Србија и српски народ разумије да наша будућност зависи од снаге наших преговарача државника и да нема никаквог разлога за умањивање те снаге у процесима када се рјешавају тешка историјска питања и када се рјешавају питања наше слободе, наших држава и наше будућности.

“Нека живи Србија, нека живи Република Српска, нека живи српски народ гдје год био. Треба да се посветиомо идејама жсрпског свијетаж као идеји вриједности, а не да одустанемо од тога зато што неко хоће опет да нас довуче на причу да је то нешто што је декадентно”, рекао је Додик.

Он је навео да је “српски свијет” вриједност која треба да окупља Србе свуда у свијету око њиховог писма, језика, вјере, славе и свега што је вриједност.
“А наша највећа вриједност је – Срби су добар народ, добри људи”, рекао је Додик.

Претходно је приказан кратки документарни филм о дјечаку који је током “Олује” остао без ноге, а затим минутом ћутања одата пошта свим невино страдалим током злочиначке акције “Олуја” 1995. године.

Присуствовали су и бивши логораши из Јасеновца, који су били дјеца у вријеме Другог свјетског рата у усташкој Независној Држави Хрватској /НДХ/, међу којима је и жена која је била инспирација за лик “Даре из Јасеновца”.

Пуштан је и кратки фоно запис са тајног састанка на Брионима уочи Олује хрватског руководства, гдје Фрањо Туђман говори „ да нанесемо такве ударце да Срби нестану”.

Приказан је и пригодан сценско-умјетнички програм са Биљаном Чекић, која је глумила малу Дару из Јасеновца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана