До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији

Срна
До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић изјавио је да ће Војска до краја априла доставити предсједнику Србије Александру Вучићу, као врховном команданту, процјену и приједлог за враћање обавезног служења војног рока.

Мојсиловић је навео да ће Вучићу бити упућен приједлог модела обавезног служења војног рока и динамичких планова за стварање услова за активирање обавезе.

"Генералштаб Војске Србије разрадио је више могућих модела служења војног рока, с јасно дефинисаним позитивним и негативним ефектима, уз упоредну анализују по претходно дефинисаним критеријумима, на основу чега је препознат и издвојен оптималан модел", рекао је Мојсиловић за београдску "Политику".

Мојсиловић је истакао да је за враћање обавезног служења војног рока и указао да Генералштаб то види као дугорочено рјешење за достизање потребног квалитета кадровске и старосне структуре ратних јединица, односно резервног састава Војске Србије.

Он је навео да враћање обавезе служења војног рока није само војно питање и да је неопходан шири друштвени консензус.

Када је ријеч о Косову и Метохији, Мојсиловић је оцијенио да безбједносну ситуацију изузетно осјетљивом пузеће етничко чишћење Срба и једностране акције самопроглашене власти у Приштини.

"Игнорисање договорених споразума и решеност привремених институција самоуправе у Приштини за наметање решења без уважавања ставова званичног Београда и превасходно српске заједнице на Косову и Метохији, праћени предузимањем једностраних акција, представљају стални извор угрожавања безбедности Срба", упозорио је Мојсиловић.

Он је указао да готово свакодневне нападе албанских екстремиста на Србе и скрнављење српских светиња види као "дио операције застрашивања преосталог српског становништва, која за циљ има `пузеће` етничко чишћење, односно Косово и Метохију без Срба".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана