Ђурић: Пооштрене контроле полиције угрожавају нормалан живот Срба на Косову

Срна
Foto: Танјуг

ИСТОК - Предсједник Привременог органа општине Исток Малиша Ђурић изјавио је да пооштрене контроле косовске полиције угрожавају нормалан живот како Срба на сјеверу тако и Срба јужно од Ибра.

"Све стаје. Људи зазиру и плаше се кретања пошто смо у последња два-три дана изложени пооштреним контролама косовске полиције, чији однос прелази правила понашања и рада, јер се према нама односе као људима ниже врсте", каже Ђурић за Срну.

Он наводи да је више десетина Срба из Осојанске котлине доживјело трауме на путу према Косовској Митровици, јер су их пресретале патроле Косовске полицијске службе због чега је од јуче велики број Срба одустао од било каквог напуштања села.

"Увукао се страх. Људи се плаше шта ће бити сутра јер поучени оним што смо преживели у протеклих 20 година сви сумњамо да се нешто спрема и да одлука о пререгистрацији и забрани кретања са српским таблицама значи само једно, а то је изазвати додатни страх код преосталих Срба", каже Ђурић.

Он апелује на косовске власти да се "дозову памети" и схвате да наметнутом одлуком изазивају велике тензије и руше и оно мало повјерења, уколико га је и било, у косовски систем.

Ђурић, у име Срба из Осојанске котлине, пита зашто ћуте међународни званичници пред чијим очима, на прагу јесење сјетве и почетка редовне наставе у српским школама, замире живот у српским срединама јер домаћини и родитељи страхују и за свој и за живот своје дјеце.

Срби незадовољни одлуком приштинских власти о забрани кретања возилима са српским регистарским ознакама и даље блокирају прилазе административним прелазима Јариње и Брњак одлучни да на барикадама остану све док Приштина не повуче једонострано донијету одлуку.

Стотинак Срба је и четврту ноћ заредом провело под шаторима и на путу настојећи да протестом издејствују повлачење одлуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана