Ђурић: Нацрт резолуције о Сребреници поткопава колективно разумијевање помирења

GS
Ђурић: Нацрт резолуције о Сребреници поткопава колективно разумијевање помирења

ВАШИНГТОН - Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић поручио је да нацрт резолуције УН-а којом се 11. јул проглашава Међународним даном сјећања на геноцид у Сребреници 1995. године прети да поткопа ''наше колективно разумијевање помирења'', као и вишедеценијски напор да се доведе правда на Балкан.

'Резолуција је непромишљена. То би угрозило деликатан мир и стабилност у Босни и Херцеговини и прети да поремети суштинске напоре за помирење у којима су све стране мукотрпно напредовале. Поред тога, нетранспарентан и једностран начин на који је предложена резолуција изазива озбиљну забринутост у вези са интегритетом процеса'', написао је Ђурић у ауторском тексту за портал ''Рил Клир Ворлд'', и додао да је став Србије о резолуцији погрешно представљен.
    
Навео је да је Србија, као гарант Дејтонског споразума, опредељена за очување мира и промовисање помирења на Балкану.
    
''Оданост Србије овом идеалу доказана је њеним деловањем. Она је поуздано подржавала Дејтонски споразум у протекле три деценије. Зато Србија алармира кад год је мир нарушен једностраним акцијама изван оквира Дејтонског споразума. Све што подстиче етничке тензије је анатема за Србију и то је, нажалост, случај са овом предложеном резолуцијом'', истакао је амбасадор.
    
Он је оцијенио да је процес који је довео до нацрта резолуције погрешан, пошто је, за разлику од инклузивног приступа у формулисању резолуције о геноциду у Руанди, резолуција о Сребреници састављена без довољно регионалних актера, поготово оних у БиХ.
    
''На пример, стални представник Босне и Херцеговине при УН-у предузео је једнострану акцију тако што је прогурао резолуцију без добијања одобрења од трочланог Председништва БиХ, како то захтева устав земље. Ово кршење протокола заобишло је успостављене процедуре које су имале за циљ да осигурају консензус међу члановима Председништва, које представља бошњачко, српско и хрватско становништво'', навео је Ђурић, и додао да предлог резолуције директно оспорава оквире Дејтонског споразума, пошто подрива принципе који имају за циљ одржавања равнотеже и мира међу етничким групама.
    
Додао је да ни пут резолуције кроз УН није исправан, пошто је о њој расправљано у Генералној скупштини умјесто Савјету безбједности УН, што је у супротности са Повељом УН, која предвиђа да се питањима мира и стабилности у БиХ треба да се бави СБ УН.
    
''Једнострано, и, искрено, абнормално покретање резолуције, као и њена усредсређеност на бошњачке жртве у Сребреници, делују као да су готово скројени за подстицање етничких тензија. Покретањем резолуције која се фокусира искључиво на трагедију једне етничке групе, њени иницијатори сигнализирају недостатак непристрасности'', тврди Ђурић, оцењујући фокусирање резолуције на трагедију једне етничке групе увредљивим и ужасним примером селективног сећања.
    
Додао је да би свих 100.000 жртава грађанског рата у БиХ требало да има једнак и праведан третман.
    
''У свом садашњем облику, предложена резолуција УН-а о Сребреници, иако је добронамерна у циљу одавања почасти жртвама, ризикује да поткопа сложене процесе мира и помирења који се пажљиво његују у региону од Дејтонског споразума. Тражимо да УН поново процене шире импликације ове резолуције пре него што се нанесе непоправљива штета напорима региона за помирење'', поручио је Ђурић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана