Ђурић: На КиМ се гомилају милитаризоване Куртијеве снаге и лажи

Танјуг
Ђурић: На КиМ се гомилају милитаризоване Куртијеве снаге и лажи

ЊУЈОРК - Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић изјавио је данас да на КиМ постоје само два ''озбиљна војна гомилања'', али да ниједно од њих није гомилање српских трупа, већ је једно гомилање ''специјалних високо милитаризованих и моноетничких снага'' премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, које, како је навео, траје већ 20 мјесеци, а да је друго ''гомилање лажи''.

-Осам нових база за ове снаге изграђено је на земљишту које је Куртијева влада незаконито одузела, упркос позивима из САД, ЕУ, па чак и косовских судова. За то вријеме ове снаге су се ангажовале у 61 илегалном нападу и упуцале седам косовских Срба, а много више их је ранило - написао је Ђурић на свом налогу на мрежи Икс.. Као резултат овог нагомилавања, како је додао, 11 одсто Срба на сјеверу већ је принуђено да се пресели у централну Србију.

-Ово су осудиле САД и ЕУ, али међународна заједница није успјела да то спријечи. Упркос свом законском и моралном мандату- рекао је Ђурић.

Он је истакао да је друго нагомилавање, гомилање лажи, ''подједнако злокобно'' као и прво, и да га такође ''оркестрира'' Аљбин Курти.

- Друго „нагомилавање“, подједнако злокобно, јесте нагомилавање лажи, пристрасности и предрасуда према косовским Србима и Србији, које је оркестрирао Курти, али коме су се придружили они који су само чекали прву прилику да потврде старе стереотипе, не завирујући дубље и видите да су се улоге на Косову промениле од 90-их. Што се тиче наводног српског нагомилавања, једино што постоји је повлачење снага које су ту годинама – са 7.500 на историјски минимум од 4.000. Јер ми смо одговорна страна, она која жели мир и покушава да избегне даље крвопролиће - навео је Ђурић.

Он је рекао да ''починиоци трагедије у Бањској на српској страни већ одговарају'', и упитао ко ће одговарати за, како је рекао, континуирани терор Куртијевог режима.

-'Да ли ће бити позива на повлачење његових снага које су распоређене на северу Косова, уз очигледно непоштовање члана 9. Бриселског споразума? Или можда за њега не важе правила и принципи? - написао је Ђурић.

Он је оцијенио крајње време да се ''оконча Куртијева владавина терора на сјеверу Косова''. (Крај) ирд/нв

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана