Ђурић: Београд спријечио учлањење самопроглашеног Косова у 12 свјетских организација

Срна
Ђурић: Београд спријечио учлањење самопроглашеног Косова у 12 свјетских организација

БЕОГРАД- Београд је спријечио учлањење самопроглашеног Косова у 12 великих међународних организација, а 18 држава је повукло признање, изјавио је данас директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

- Приштина није примљена ни у Интерпол, Унеско и Светску царинску организацију, а то смо спречили са савезницима - Русијом, Кином, Индијом, Бразилом и многим други државама широм света - рекао је Ђурић.

Коментаришући чињеницу да је на данашњи дан прије 12 година приштински парламент усвојио декларацију о једностраној независности Косова, Ђурић је нагласио да тада на Косову и Метохији није поражена Србија, већ међународно право и да је Србија наставила да се бори.

- Пре 12 година - 17. фебруара 2008. године на Косову и Метохији је згажено међународно право, згажена је повеља УН, Хелсиншки акти, оснивачки акти ЕУ - рекао је Ђурић за "Пинк".
Он је навео да су сепаратисти у Приштини покушали да тада згазе и Устав Србије у чијој преамбули се прописује да је Аутономна покрајина Косово и Метохија саставни дио Србије.

- То су важећи акти - и повеља УН и Устав Србије. Ми смо управо позивајући се на право и на правду успели да у претходних неколико година доведемо до повлачења 18 признања једнострано проглашене независности - подсјетио је Ђурић.

Он је указао на то да је Приштина, увођењем такса на српску робу наставила да крши међународно право и да је на њој одговорност због изостанка дијалога са Београдом.

Ђурић је нагласио да у кршење међународног права од Приштине спада и више од 600 забрана уласка на Космет из централне Србије, и за спортисте и сликаре.

У вези са активностима на увођењу жељезничке и авио-линије од Београда до Приштине, Ђурић је нагласио да је ријеч о економским, а не о политичким питањима.

- Чињеница је да се разговарало и разговара о економским питањима, и то иде на нашу руку - јасно смо рекли да политичких преговора нема док су таксе на снази, али што се не бисмо повезивали инфраструктурно са нашом јужном покрајином - каже Ђурић.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана