Ђерлек: Србија крајем јуна близу колективног имунитета

Срна
Ђерлек: Србија крајем јуна близу колективног имунитета

БЕОГРАД - Државни секретар у Министарству здравља Србије Мирсад Ђерлек очекује да ће крајем јуна Србија бити близу колективног имунитета што се тиче вируса корона и да ће до тада бити вакцинисано око 2,5 милиона становника.

Ђерлек је нагласио да је у наредна четири мјесеца важно да се сви придржавају епидемиолошких мјера, ношења маски, држања дистанце, одржавања хигијене руку и других.

"До сада смо ревакцинисали 456.584 грађана. Сигуран сам да ћемо до 1. маја имати 1,4 милиона људи који су примили обе дозе вакцине, а до краја јуна око 2,5 милиона. Ми смо крајем јуна близу колективног имунитета", рекао је Ђерлек за Телевизију "Хепи".

Он је навео да забрињава то што расте број заражених лица, те изразио увјерење да неће доћи до попуштања мјера, док ће њихово пооштравање зависити од данашњих бројева новозаражених.

Ђерлек је оцијенио да ће вирус корона сигурно бити присутан још неколико година, али да неће бити у облику у коме је сада, додајући да је циљ да се ова зараза спусти на ниво сезонског грипа.

"Надамо се да ћемо вакцинацијом корону ставити под контролу као што смо ставили сезонски грип. Видећемо шта ће стручњаци рећи да ли ће вакцинација бити сваке или сваке друге године", рекао је Ђерлек.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана