Ђерлек: Масовна вакцинација у Србији у првом кварталу 2021.

Срна
Ђерлек: Масовна вакцинација у Србији у првом кварталу 2021.

БЕОГРАД - Масовна вакцинација против вируса корона у Србији очекује се у првом кварталу 2021. године, а прве вакцине доћи ће крајем ове године, рекао је данас државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек.

"Нама је сваки сат за вакцину битан. Прокуженост је око 20 одсто, те колективни имунитет можемо стећи једино имунизацијом", рекао је Ђерлек на конферецији за новинаре Кризног штаба Владе Србије за борбу против вируса корона.

Он каже да Агенција за лијекове Србије у року од четири мјесеца треба да одговори да ли је вакцина безбједна за грађане, али да ће учинити све да то буде што прије, али не на уштрб безбједности.

"Неће се дозволити да грађани Србије приме вакцину коју не одобри Агенција за лекове, односно оне које нису безбедне", рекао је Ђерлек и додао да Србија поштује све произвођаче вакцина, али да највише вјерује својој Агенцији.

Он је навео да се стабилизација ситуације са вирусом корона у Србији очекује до 25. децембра, до када се очекује да трећи талас вирус достигне свој пик.

Према његовим ријечима, процјене су да ће потом полако доћи до смиривања ситуације.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана