Ђерлек: Ковид пропуснице спремне, чека се финална одлука

Срна
Foto: Агенције

БЕОГРАД - Државни секретар у Министарству здравља Србије Мирсад Ђерлек рекао је да су ковид пропуснице спремне и да се чека само финална одлука да оне заживе.

"Ковид пропуснице пре свега служе да се заустави ширење инфекције и оне ће имати вишеструки значај. Ангажовали смо и правнике који ће то усагласити, пошто се прича да ли је уставно, то јест да ли се врши дискриминација", рекао је Ђерлек за Телевизију "К1".

Говорећи о драстичном порасту новозаражених од корона вируса, он је оцијенио да се око 45 одсто популације у Србији одлучило за масовно оболијевање, а не за вакцинацију против ковида.

Питајући невакцинисане шта чекају и зашто не "засучу рукав", Ђерлек је рекао да Србија мора да има између 70 и 80 одсто вакцинисаних да би достигла колективни имунитет.

Он је подсјетио да је прву дозу вакцине против ковида примило 53 одсто пунољетних грађана, а ревакцинисано је 51 одсто, додајући да су се надлежни надали да ће бити постигнут бољи резултат у вакцинацији.

"Међутим, око 45 одсто грађана одлучило се за неки други вид постизања колективног имунитета, а то је масовно разболевање", закључио је Ђерлек.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана