Ђедовић Хандановић: Новим мјерама Владе Србије рачун за струју мањи и за 40 %

Tanjug
Foto: Tanjug

БЕОГРАД - Влада Србије је на приједлог Министарства рударства и енергетике усвојила препоруку да Електропривреда Србије и предстојеће зиме обрачунава грађанима попусте од 20 до 40 одсто за рационалну потрошњу електричне енергије, изјавила је ресорна министарка Дубравка Ђедовић Хандановић.

 "Сви грађани који буду смањили потрошњу за више од пет одсто у односу на исти месец у претходне две године добиће умањене рачуне за струју за 20 до 40 одсто наредних шест месеци. Ове године смо највиши праг умањења рачуна за рационалну потрошњу увећали са 30 на 40 одсто, а додатно ћемо подстицати да се дио потрошње пресели у тзв. нижу тарифу, односно ноћу, како бисмо подстакли грађане да енергију више троше у периоду кад је она најјефтинија", рекла је она, а саопштило Министарство рударства и енергетике.
    
Додала је да је циљ Владе Србије да стимулише одговорну потрошњу електричне енергије, јер то доприноси прије свега новчаницима грађана, али и енергетској стабилности земље.
    
Попусти ће важити почев од октобарских рачуна ове године, закључно са рачуном за март сљедеће године.
      
За уштеде енергије од пет до 15 одсто обрачунава се попуст од 20 одсто, а за потрошњу од 15 до 20 одсто попуст је 25 одсто. 
    
Грађани који смање потрошњу струје између 20 и 25 одсто, моћи ће да рачунају на попуст од 30 одсто, док ће они који уштеде између 25 и 30 одсто енергије остварити попуст од 35 одсто. 
    
Највећи попуст од 40 одсто имаће домаћинства која потрошњу електричне енергије смање за више од 30 одсто.
      
Из министарства су навели и да ће се домаћинствима обрачунавати попуст од пет одсто уколико учешће ниже тарифе у месечном обрачуну увећају за најмање пет процената у односу на учешће ниже тарифе у обрачуну за исти мјесец претходне године.
      
Појашњавају да је важно да домаћинство оствари уштеду или у односу на исти месец претходне године или на исти мјесец 2021. године, како би се попусти обрачунали на рачуну. 
  
Услов за одобравање попуста је да купци имају потрошњу у обрачунском периоду.
      
За претходну грејну сезону, на препоруку Владе Србије, Електропривреда Србије је домаћинствима која су смањила потрошњу електричне енергије обрачунавала попусте од 15 до 30 одсто на мјесечни рачун од 1. октобра 2022. до 31. марта 2023. године, и у том периоду попуст на рачун остваривало је између 36 и 45 одсто купаца мјесечно.
    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана