Детаљи незапамћене пљачке у Србији: Нестали ордени вриједни 5 милиона евра!

ГС
Детаљи незапамћене пљачке у Србији: Нестали ордени вриједни 5 милиона евра!

БЕОГРАД - Украдени ордени из Палате "Србија" како сазнаје "Блиц", процјењени су на око 5 милиона евра. Међутим, шта је све тачно украдено и да ли је било још нечег поред ордена у 3 просторије зграде СИВ-а за сада није познато.

Како се незванично сазнаје, у овом тренутку се не зна шта је све било у просторијама СИВ-а, односно који су све ордени у питању, као и да ли се поред њих још нешто налазило у тим канцеларијама.

- Предмети нису били пописивани, те није познато да ли није вођена прецизна евиденција или је намерно уништен дио евиденције - каже извор "Блица".

Подсјетимо, да је нестало на десетине хиљада ордена из зграде Палате Србија откривено је још прије деценију, након чега је случај почео да се истражује.

Међутим, тек сада Треће основно јавно тужилаштво покренуло је истрагу против десет особа, међу којима је и Слободан Хоман, адвокат и некадашњи државни секретар у Министарства правде.

- Лопови су били толико бахати да су скоро све однели од онога шта је било у просторијама. Штавише, да су украли 20 посто онога шта је било у њима нико не би ни приметио - каже извор "Блица" упознат са истрагом.

Како се сазнаје, да су ордени нестали из просторија приметио је кабинет тадашњег министра правде Николе Селаковића, који је сачинио службену биљешку.

- То се већ годинама истражује, а наводно су ордени украдени још 2007. године - каже извор "Блица".
Подсетимо, поред Слободана Хомена (52) за саучесништво у крађи 43.000 ордена осумњичен је колекционар Јован Мара (65).

Подсјетимо, за Хоменом је на приједлог Трећег основног јавног тужилаштва у Београду расписана потјерница. Он је био државни секретар Министарства правде и адвокат.

Поводом истраге која се води против њега огласио се и сам Хомен, кои наводи да га нико у последњих 15 година није позвао да да било какву изјаву поводом наводно несталих одликовања.

У опсежној акцији хапшења која је организована од стране Трећег основног јавног тужилаштва у Београду и Управе криминалистичке полиције, Службе за сузбијање криминала ухапшено је осам лица Ј.М. (65), Н.А. (63), И.З. (53), О.П.Г. (65), С.С. (44), А.Т. (60), А.Р. (61) и Р.К. (64), док је за два лица Слободаном Хоменом (52) и С.Б. (46) Треће тужилаштво суду поднијело приједлог за расписивање потјерница.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана