Дечани: Упркос забрани настављена изградња пута кроз имање манастира

Srna
Дечани: Упркос забрани настављена изградња пута кроз имање манастира

ДЕЧАНИ - Локалне власти, уз подршку надлежних у Приштини, почеле су интензивне радове на изградњи магистралног пута Дечани - Плав кроз заштићену зону Манастира Високи Дечани, упркос експлицитној забрани градње магистралних и транзитних путева кроз специјалне заштићене зоне, саопштено је из Епархије рашко-призренске.

Из Епархије истичу да су ових дана кренули интензивни радови унутар заштићене зоне упркос врло експлицитне забране у закону самопроглашеног Косова о специјалним зонама, недвосмисленог става Савјета за имплементацију овог закона и става међународних представника на Косову и Метохији.

"До сада је било више покушаја да се наруши интегритет заштићене зоне незаконитим активностима, али сада је без икаквог скривања покренута интензивна активност чији је циљ да практично заврши градњу пута и тако дугорочно угрози Манастир Високи Дечани", наведено је у саопштењу.

Из Епархије истичу да унутар заштићене зоне тренутно активно раде тешке машине, постојећа подзида се уклања и гради нова, а пут знатно проширује, те да теретни и камиони грађевинске фирме "Љика" довозе крупни шљунак, који багери распоређују по путу, а ваљак поравнава, да се пут проширује за још неколико метара од досадашње ширине, у рангу магистралног пута прве категорије и постављају широке цијеви за дренажу на неколико мјеста.

"Због проласка великог броја тешких грађевинских возила свакодневно, већ су могућа статичка оштећења на самој цркви из 14. века и манастирским објектима", упозоравају из Епархије рашко-призренске и додају да о радовима није обавијештена Комисија за заштићене зоне, ни међународни представници, као ни Манастир Високи Дечани.

Епархија Рашко-призренска и Манастир Високи Дечани, у чијој се зони овај магистрални пут међународног карактера гради, најоштрије осуђују ово отворено и безочно кршење закона на штету једног од најзначајнијих споменика УНЕСКО-а на овом дијелу Балкана.

"Овакво понашање косовских институција јасно показује не само неспремност институција у Приштини да заштите овај значајни манастир и споменик светске културне баштине, већ отворено кршење постојећих косовских закона на штету угрожавања природне околине око Манастира, што ће имати несагледиве последице", упозоравају из Епархије.

Из Епархије рашко-призренске наглашавају да ово није једини случај кршења закона и судских одлука на самопроглашеном Косову на штету Манастира Дечани, те да општинске власти у Дечанима већ више од четири године одбијају да изврше одлуку Уставног суда у Приштини којом се гарантују имовинска права Манастира.

У саопштењу се истиче да овакво отворено непријатељско понашање и уништавање природне околине око Манастира од косовских институција представља несумњив показатељ крајње угрожености српске вјерске и културне баштине на овом простору.

Епархија и Манастир подсјећају да је став међународних институција и Савјета за имплементацију зона да се заврши раније започета заобилазница око заштићене зоне и тиме избјегне штета која се тренутно прави.

"Епархија рашко-призренска ће о свему још једном обавестити све међународне представнике у Приштини и иностранству са захтевом да се са радовима хитно престане, да се начињена штета поправи враћањем пута на првобитну ширину и Манастир заштити од даљег агресивног понашања косовских власти", додају из Епархије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана