Дарко Шарић кажњен са 2500 КМ због вријеђања тужиоца

Srna
Дарко Шарић кажњен са 2500 КМ због вријеђања тужиоца

БЕОГРАД - Дарко Шарић, оптужен за шверц кокаина и прање новца, кажњен је данас у Специјалном суду у Београду са 150.000 због вријеђања поступајућег тужиоца и његовим предметима Саше Иванића.

Шарић је тужиоца назвао лоповом, јер му је, како тврди, одузео имовину и дао је сведоку сараднику Небојши Јоксовићу, који је свједочио против њега у поступку за кријумчарење кокаина из Латинске Америке у којем је он првостепено осуђен на 15 година затвора. Након тога судија му је изрекао новчану казну од 150.000 динара.

Иако је за данас било планирано Излагање завршних ријечи у поступаку за прање новца који се води против Шарића и осталих оптужених, одбрана је поново затражила изузеће тужилаца, овог пута тужиоца за организовани криминал Младена Ненадића, као и републичког тужиоца Загорке Доловац.

Адвокати су навели да Доловчева и Ненадић нису узели у обзир доказе које је приликом претходног захтјева за изузеће Иванића и Ненадића одбрана навела, тврдећи да Иванић није непристрасан.

Браниоци су тада навели да тужилац штити Јоксовића од кривичне одговорности за припрему убиства као и да је, да би то прикрио, замјеник тужиоца покренуо нови поступак против Дарка Шарића.

Поред Шарића, за прање 22 милиона евра у Србији се суди и шестнаесторици оптужених.

Шарић је у другом поступку због организовања групе за кријумчарење кокаина, у децембру 2018. године осуђен на 15 година затвора и сада се чека одлука Апелационог суда по жалбама у том случају. Иначе, излагање завршних речи на суђењу за прање пара одлаже се од септембра 2019. године.

Након што буду окончане завршне речи тужилаштва, оптужених и њихових адвоката, суд ће заказати изрицање првостепене пресуде. Тужилаштво тврди да су Шарић и остали "опрали" око 22 милиона евра, зарађених продајом кокаина, а оптужени су то негирали.

Према наводима оптужнице за прање пара, новац од продаје кокаина који је набављан у земљама Јужне Америке пребациван је у Србију преко офшор компанија и уплаћиван на рачуне домаћих предузећа и појединих банака.

Ова средства коришћена су за приватизацију друштвених предузећа, али и куповину некретнина и земљишта.

Новац је, између осталог, улаган и у новосадски хотел "Путник", "Митросрем" из Сремске Митровице, "Палић" из Суботице, бројне некретнине на Златибору.

Оптужени се, међутим, бране да су инвестирали у предузећа и земљишта, али и да је ријеч о легално зарађеном новцу.

Поред Шарића, у овом случају оптужени су Небојша Јестровић, Андрија Крловић, Предраг Милосављевић, Радован Штрбац, Зоран Ћопић, Маринка Вучетић, Дубравка Штрбац, Стевица Костић, Бобан Стојиљковић, Бојан Станојковић, Ердин Агуш, Горан Вучковић, Небојша Спасић, Немања Крстајић, Горан Богдановић и Марко Дабовић. Шарић се, након вишегодишњег бекства, 18. марта 2014. године предао српским властима, након чега је ухапшен и од тада се налази у притвору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана