Дачић: Запад да натјера Приштину на разговор о компромису

Тањуг
Дачић: Запад да натјера Приштину на разговор о компромису

БЕОГРАД - Предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић рекао је да за питанје Косова и Метохије треба предложити неко одрживо рјешенје, којег за сада нема, те додао да европске землје треба да натјерају Приштину да разговара о компромису, као и да је нерално очекивати да Србија призна Косово.

 “Могу да гарантујем, док је ове државне политике, председника (Србије Александра) Вучића и моје коалиције са нјим, не само да нам то не пада на памет, већ ћемо учинити све да Србија и Срби на најболји начин заштите наше државне и националне интересе”, истакао је Дачић.

Он је додао да је администрација америчког предсједника Доналда Трампа једино схватила да је потребно наћи одређени компромис, те навео да што прије то схвате неке европске землје и натјерају Приштину да разговара о компромису, прије ће доћи до рјешенја.

Дачић је за портал “Косово онлајн” изјавио да Србија нема скривених намјера око Косова, него је веома јасно рекла да жели компромис, који мора да има у виду и интересе и Срба и Албанаца, те додао да треба изнијети идеје, а не да неко сматра да у дијалогу коначно рјешенје треба да буде да Србија призна Косово, јер је то нереално и неће се десити.

Дачић очекује да дијалог Београда и Приштине буде наставлјен, те истиче да Србију нико не може да одврати од дијалога, нити да је оптужи да га опструише, али додаје да је нјегово мишлјенје увијек било да тај проблем треба да рјешавају Србија и Албанија, јер је у питанју албанска национална манјина која живи у Србији.

Он је рекао да се Албанци на Косову и Метохији “врте у круг” и не разумију да право на самоопредјелјенје припада једном народу, и да зато треба да се изјасне да ли су они албански или косовски народ, и да један народ не може да има два права на самоопредјелјенје и стваранје двије државе.

“Овде је реч о стваранју нове државе на територији друге државе. Свако у свету може то да правда као изузетак, али жлупиће их то по главиж...Што се нас тиче, ми желимо регионални мир и стабилност. Ниједан наш потез неће бити уперен против мира и стабилности”, рекао је Дачић.

Коментаришући најаве из Приштине да ће поднијети захтјев за чланство у Савјету Европе, иако су се обавезали Вашингтонским споразумом на мораторијум да годину дана неће аплицирати ни у једну међународну организацију, Дачић је рекао да Приштина не разумије да се је прошло вријеме у коме су они били “добри момци”, а Србија “лош момак” и кривац за све, и што прије то схвате, то ће бити болје за нјих.

Дачић рекао да је 19 држава повукло признанје Косова, чиме је створена нова политичка реалност на међународној сцени, које морају да буду свјесни не само у Приштини, него и на Западу, гдје постоји велико неразумијеванје значаја питанја Косова и Метохије за српски народ и за државу Србију, као и значаја тог случаја за свеукупне међународне односе и за темелјне принципе међународног права.

Говорећи о изјавама приштинских званичника о наводном српском геноциду над Албанцима и колонијализму, Дачић је рекао да се види да је та прича заснована на лажима, те запитао како то да послије наводног геноцида Албанаца на Космету има више, а Срба мање.

Што се тиче колонијализма, Дачић наводи да о томе ко је живио на Косову, најбоље знају Турци, који су против Срба водили битке на Косову, а из пописа из времена Османлија се види колико је било Албанаца, а колико је било Срба.

Наводећи да свако ко је чинио злочине треба да одговара, Дачић је рекао да је много раније очекивао хапшење Хашима Тачија и осталих команданата ОВК, те рекао да ваљда постоји правда и за српске жртве, а не само за албанске.

трудимо да сви злочини буду истражени и санкционисани. Ко год да је чинио злочине, треба да одговара. Било да је Србин или Албанац, свеједно”, рекао је Дачић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана