Дачић: У македонску офанзиву умешан и страни фактор

Срна
Дачић: У македонску офанзиву умешан и страни фактор

Београд - Ивица Дачић изјавио да су запослени у Амбасади Србије у Македонији повучени јер има доказа за офанзивно дјеловање према Србији уз присуство страног фактора.

Први потпредсједник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић је у изјави за Танјуг навео да ће држава Србија предузети мјере да заштити српске интересе у Македонији и истовремено преиспитати нашу оспособљеност и капацитете за обављање посла у актуелним условима у тој земљи.

"Већ слиједеће седмице, послије састанака које ћемо овде имати, а имаћемо и састанак са предсједником Републике Србије Александром Вучићем, дио нашег особља биће враћен у Скопље, а амбасадор ће бити враћен касније, када завршимо све консултације које имамо намјеру да спроведемо овде у Београду", казао је Дачић за Танјуг.

Он је објаснио да су запослени у Амбасади Србије у Македонији повучени, јер је недвосмислено, са јасним доказима, установљено појачано офанзивно днеловање према Републици Србији, у чему је, како каже, свакако присутан и страни фактор. "Ми ћемо предузети мере да се припремо за рад у једном таквом окружењу", истакао је министар, али и нагласио да Србија жели добре односе са Македонијом.

Додао је да је о овој теми јутрос већ разговарао са предсједником Републике Александром Вучићем и предсједницом Владе Аном Брнабић.

Министарство спољних послова Србије је, како додаје, јуче обавијестило Министарство спољних послова Македоније о повлачењу цјелокупног особља Амбасаде Републике Србије у Скопљу на консултације у Београд.

"Ми недвосмисљено желимо добре односе са Македонијом. Желимо да градимо добре односе, зато што смо суседи, зато што имамо много заједничких интереса и зато што су то два блиска народа. Али наша обавеза је да заштитимо наше инетересе, и у складу са тим ћемо примењивати основне дипломатске принципе у медјународним односима, односно принцип реципроцитета у свим областима", истиче Дачић.

Подсјетимо, македонска Телевизија Телма објавила је синоћ да је особље Амбасаде Србије у Скопљу повучено и да су прије тога тражили појачано обезбјеђење. Потом је из Македоније саопштено да сечека званично објашњење из Србије.

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је раније да је особље повучено након консултација с министром спољних послова Србије и предсједником Србије и да није ријеч о малој ствари, а Вучић је након тога изјавио такође да постоје докази о офанзивном дјеловању против Србије.

Међутим, нико од званичника Србије није објаснио шта значи офанзивно дјеловање против Србије, нити ко га спроводи, као ни ко је "страни фактор" који се умјешао у цијелу причу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана