Дачић: Србија неће бити дио никакве коалиције против Турске

Срна
Дачић: Србија неће бити дио никакве коалиције против Турске

Анталија - Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је у Анталији, гдје је данас свечано отворен конзулат Србије, да је Србија поуздан и искрен пријатељ Турске и да никада неће бити дио “коалиције оних који желе да раде против” те земље.

У присуству министара спољних послова Србије и Турске, Ивице Дачића и Мевлута Чавушоглуа, данас је у Анталији отворен конзулат Србије на челу са почасним конзулом Фикретом Озтурком.

Свечаном отварању конзулата Србије који се налази у хотелу “Регнум” са седам звјездица у Белеку, у непосредној близини анталијског аеродрома, присуствовале су бројне званице из анталијске провинције, наведено је у саопштењу српског Министарства спољних послова (МСП).

Србија никада неће бити дио никакве коалиције оних који желе да раде против Турске, укључујући и неке од ових организација које се налазе у земљама у нашем региону и Србија никада неће пружати уточиште некоме ко би се борио против турских интереса, турске државе и наших турских пријатеља”, изјавио је Дачић на конференцији за новинаре послије свечаног отварања конзулата, пренела је Анадолија.

Дачић је рекао да је број туриста из једне у другу земљу у сталном порасту, да је у Србији прошле године забиљежено скоро 100.000 туриста из Турске, као и да је 140.000 српских држављана посјетило Турску.

“Мислим да можемо да радимо још много више. Наше двије земље су укинуле визе. То је један од највиших степена пријатељства између земаља”, казао је Дачић.

Дачић је рекао и да у Турској постоји велики број грађана који имају поријекло из Србије, као и да у Србији постоји одређени број “Турака, али и муслиманског становништва, било да се они зову Бошњаци или муслимани”.

МСП наводи да су министри спољних послова Србије и Турске разговарали о билатералној сарадњи и регионалним питањима и да је заједнички оцијењено да су билатерални односи на завидном нивоу.

Поновљено је и да је економска сарадња посљедично доживјела свој успон и сада трговинска размјена износи милијарду долара на годишњем нивоу, а циљ је подићи је у најскорије вријеме на три милијарде.

Оцијењено је да Србија и Турска имају висок степен подударности у ставовима по низу међународних питања, као и да треба наставити заједнички рад у циљу побољшања положаја обје државе на међународном плану, пише у саопштењу послије састанка.

Додаје се да су борба против тероризма, отварање културних центара и сарадња у области инвестиција, само нека од поља на којима ће се продубљивати даља сарадња.

Дачић је поновио да је Србија отворена за све видове сарадње и да је поуздан и искрен пријатељ Турске, а обострано је потврђено да пријатељство Србије и Турске представља заједничко улагање у будуће нараштаје те двије земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана