Дачић: Срамотна препорука за пријем самопроглашеног Косова у Савјет Европе

Срна
Дачић: Срамотна препорука за пријем самопроглашеног Косова у Савјет Европе

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је да је одлука Политичког комитета Парламентарне скупштине Савјета Европе о препоруци за пријем самопроглашеног Косова у чланство у ову организацију срамотна и скандалозна.

Дачић је указао да се том одлуком руше сви принципи на којима почива Савјет Европе, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Он је нагласио да се по први пут предлаже пријем територије која није чланица УН и није међународно призната.

- Та одлука угрожава и нарушава наш територијални интегритет и суверенитет и представља још један доказ суноврата и краја међународног права- оцијенио је Дачић.

Одбор за политичке послове Парламентарне скупштине Савјета Европе прихватио је на данашњем састанку Паризу препоруку да самопроглашено Косово буде позвано у чланство те организације.

Наредни корак је пленарна дебата, која ће бити одржана 18. априла, када ће Парламентарна скупштине Савјета Европе гласати о њеном статутарном мишљењу.

За ову одлуку гласали су представници 31 земља, а против су били представници Црне Горе и БиХ Маја Вукићевић и Сњежана Новаковић Бурсаћкао и представници Србије Биљана Пантић Пиља и Дуња Симоновић Братић.

Приликом гласања уздржан је био представник Грчке у политичком одбору Парламентарне скупштине Савјета Европе.

Гласању је претходио извјештај извјестиоца Парламентарне скупштине Савјета Европе за такозвано Косово Доре Бакојани.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана