Дачић: Следеће недеље разговори коалиције око СПС са Вучићем о мандатару

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Предсједник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић изјавио је данас да ће следеће седмице коалиција окупљена око те странке ићи на консултације код предсједника Србије Александра Вучића о мандатару за састав нове владе и да сматра да је непотребно ићи на нове београдске изборе.

  “Ми ћемо ићи, што се тиче моје партије и моје листе”, рекао је Дачић на питање Тањуга када ће ићи на консултације код предсједника Србије  о мандатару за састав нове владе. 

Он је подсјетио да је СПС на изборима учествовала као коалиција с Јединственом Србијом и Зеленим Србије, уз учешће Удружење наша Дрина и Савеза пензионера Србије. 

“Наш овлашћени представник, наше изборне листе је Угљеша Марковић, који је председник Социјалистичке омладине и он је добио позив од председника Александра Вучића за те консултације и ми ћемо наравно ићи”, рекао је Дачић, изразивши очекивање да ће то бити у току следеће недеље.

“Мислим да је понедељак у питању”, прецизирао је лидер СПС-а.

“Ми смо поносни на оно што смо до сада добро урадили заједно са СНС-ом и Александром Вучићем. И наравно сматрамо да у овим тешким временима треба даље да наставимо ту сарадњу. Када ће бити конституисани  органи, наравно за то постоје уставни и законски рокови и то мора да буде у тим роковима”, додао је министар.

Дачић је рекао да опозиција жели око тога да направи, како је рекао политичку представу, како они не желе да оду на те консултације. 

“Мислим и не видим никакав разлог за то, зато што и ако имате нешто да кажете, увек то можете да искористите на тим консултацијама. Консултације су  једна уставна категорија која заиста, по мом мишљењу, не заслужује да се према њој односи на такав начин 
да се политизације. То нису консултације у циљу тога да вас председник Вучић убеђује или било који председник да уђете у владу. То су консултације где ви треба председнику да кажете имате ли ви већину за састав владе или немате. То се ради у свим земљама”, подсјетио је Дачић. 

Дачић је рекао и да је “непотребно ићи на нове изборе, зато што ако већ Бранимир Несторовић каже да је против (Драгана) Ђиласа”, поставља се питање шта онда ту сад више зависи од Ђиласа. 

“Ово је јасна одговорност да ли хоћете да се формира власт а ако нећете, онда се поставља питање због чега, односно ако не желите да донесете одлуку, због чега уопште учествујете на изборима”, рекао је министар. 

Он је изразио наду и очекивање да ће “можда бити одговорности и разума да се ипак конституише градски парламент”.

Дачић је рекао да је његова коалиција за одговоран однос, конструктиван приступ за формирање државних институција градских и локалних, као и републичких како би држава могла да одговори на сва питања око којих се ломе копља. 

Подсјетивши да се данас у Бриселу разговара о питањима једностраних акција Аљбина Куртија, Дачић је рекао да дијалог треба да се покрене, а не да Курти стално измишља нове теме како да обструира дијалог и да покаже Србима да треба да се иселе са КиМ.    “Паралелно са свим тим се одвија и процес у органима Европске уније када је реч о Поглављу 35. Са жељом да се у поглавље, у те преговарачке основе за Поглавље 35, убаци одредница, о потреби да би Србија постала чланица Европске уније, пуна имплементација Охридског споразума, иако је председник Вучић јасно рекао да се Србија не слаже и нисмо то прихватили, то јест било шта што личи на признање тзв. Косова и било шта што је његово чланство у УН”, рекао је Дачић. 

Он је рекао да нико у Србији неће признати независност тзв. Косово због европских интеграција, односно због уласка у Европску унију.

Поводом захтјева дијела опозиције да се покрене међународна истрага о изборима у Србији, Дачић је рекао да ако има проблема, они  се “решавају у надлежним државним институцијама” једне земље а да “свако тужакање и оговарање државе по свету наноси штету држави и свим грађанима”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана