Дачић: Ситуација на Космету је разлог за дубоку забринутост

СРНА
Дачић: Ситуација на Космету је разлог за дубоку забринутост

БЕОГРАД/СКОПЉЕ - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је на Министарском савјету ОЕБС-а у Скопљу да се Срби на Косову и Метохији суочавају са све озбиљнијим облицима институционалне и вјерске дискриминације, угроженом безбједношћу и економском неизвесношћу, те да безбједносна ситуација у јужној српској покрајини представља разлог за дубоку забринутост.

Дачић је као проблеме, између осталог, навео да су власти у Приштини одузеле Србима на Косову и Метохији право на гласање и учешће на предстојећим парламентарним изборима у Србији.

"Недавно је дошло и до неодговорног померања спомен-плоче српским војницима у Приштини", рекао је Дачић. Он је истакао да једино снажно међународно присуство, које поштује међународна правна документа, може гарантовати безбједност за све грађане на Косову и Метохији.

"Упркос упорном одбијању Приштине да испуни своје давно преузете обавезе, Београд остаје привржен процесу дијалога који се води под покровитељством ЕУ и очекује да ће сви до сада договорени споразуми бити без даљег одгађања спроведени", рекао је Дачић.

Он је додао да Србија остаје посвећена чланству ЕУ, као свом главном спољнополитичком приоритету.

Када је ријеч о ОЕБС-у, Дачић сматра да постоји опасност да ће та организација ући у нову институционалну кризу, те указао на проблеме у њеном функционисању и немогућност постизања консензуса око кључних питања, пренијели су београдски медији.

"Клима растућег неповерења, која је довела до одсуства суштинског дијалога међу државама учесницама, прети да засени све што смо постигли током готово пола века постојања", рекао је Дачић.

Он је додао да ће Србија ће наставити да буде конструктиван партнер и пружа пун допринос јачању ОЕБС-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана