Дачић: Резолуцију о Сребреници треба скинути са дневног реда

Срна
Дачић: Резолуцију о Сребреници треба скинути са дневног реда

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да резолуција о Сребреници не доприноси помирењу и да то питање, о коме ће се расправљати у УН, треба скинути са дневног реда.

Дачић је рекао да та резолуција не доприноси помирењу и консензусу, те да оно што се догодило у Сребреници не може да се квалификује као геноцид, јер се зна шта подразумијева дефиниција тог појма.

Он је навео да се у Сребреници догодио злочин, али не и геноцид, јер по дефиницији тај појам подразумијева да је неко имао план о уништењу једног народа, што није био случај.

Дачић је рекао да и Срби инсистирају на томе да сви одговорни за то одговарају, зато што је нанесена штета српском народу у цјелини.

"Ако смо донели општу Резолуцију против геноцида, чему сада то да се доноси појединачна резолуција и да се Срби поред Хута прогласе јединим геноцидним народом, поред свих злотвора који су били на овој планети. Па чекајте, поред Немаца, Турака и осталих ми да будемо означени као геноцидни", рекао је Дачић за телевизију "Пинк".

Дачић је истакао и да то што се догодило у Сребреници не може да се означи као геноцид јер се десило на територији само једне општине у БиХ.

"Али ако имамо нешто што се десило на територији само једне општине у БиХ, па дајте, како нешто можете онда прогласити за геноцид? Како, када имате ситуацију да то није присутно на целој територији. Чак и у пресуди пише да је то само на тој општини", додао је Дачић.

Он је рекао да је потребно да постоји јединство међу српским народом, јер времена нису лака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана