Дачић: Резолуција Представничког дома америчког Конгреса - вид притиска на Београд

Срна
Дачић: Резолуција Представничког дома америчког Конгреса - вид притиска на Београд

Београд - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да резолуција којом Представнички дом америчког Конгреса тражи да буде ријешен случај убиства браће Битићи представља вид притиска на Србију.

“То јесте вид притиска, али то је код нас контрапродуктивно”, рекао је Дачић за РТС.

Он је навео да са политичког аспекта резолуција Представничког дома неће довести до прекида односа са САД, али да овај поступак показује да они не одустају.

Дачић каже да убиство браће Битићи јесте тежак злочин и починиоци треба да буду кажњени, али да то ко је одговоран никако није питање политичке одлуке, наводећи да не постоји ниједан доказ ко су починиоци, ко је налогодавац, а не постоји ни мотив.

Он је подсјетио да је у Србију долазио и тим ФБИ који је разговарао са свједоцима, које је испитало и српско тужилаштво, и указао на чињеницу да браћа Битићи у Србију нису дошли као туристи, већ као борци терористичке ОВК.

“Они су били у саставу такозване атлантске бригаде коју је чинило 400 америчких држављана албанског порекла, а породица Битићи је дала 500.000 долара донације ОВК пре почетка рата”, рекао је Дачић.

Према његовим ријечима, када амерички држављани оду у “Исламску државу” или “Ал каиду” онда су они за Американце терористи, а када дођу у ОВК која је била на листи терористичких организација онда су само амерички држављани.

Дачић је нагласио да су Срби одавно навикли да њихове жртве неће бити једнако вредноване као неке друге.

“Учинили смо све што се од нас тражило што се тиче Хашког трибунала. То су двоструки аршини”, рекао је Дачић.

Представнички дом Конгреса САД донио је одлуку да први усвоји резолуцију којом од Србије захтијева да ријеши случај убиства тројице браће Битићи - Илира, Агрона и Мехмета из 1999. године.

У том документу се наводи да од напретка у рјешавању тог случаја треба да зависи развој односа САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана